Evropski dan nauke i u Užicu

04. Novembar 2016
Evropski dan nauke i u Užicu

Evropski dan nauke prvi put će biti obeležen i u Užicu, u ponedeljak, 7. novembra od 12 do 15 časova. Program će biti interesantan i deci osnovnih škola, srednjoškolcima, ali i nešto starijima, obećavaju organizatori. Događaj realizuje Naučni klub iz Užica i Gradski kulturni centar u saradnji sa Centrom za promociju nauke iz Beograda, najavile su Milena Ratković, direktorka RCU u okviru koga funkcioniše Naučni klub i Jelena Vasović, direktorka GKC-a. 

Centar za promociju nauke će u prostoru Gradskog kulturnog centra izložiti eksponate iz fizike, a na nakon zvaničnog otvaranja biće prikazan kratki film “Elementi budućnosti”.

Saradnik Naučnog kluba RCU, magistar Miroslav Filipović od 12 časova i 30 minuta govoriće na temu “Neka nova otkrića u fizici i matematici”.

Od 13 časova i 10 minuta biće održana prezentacija “Na putu ka lepšoj i efikasnijoj nastavi- prezentacija iskustava i mogućnosti” koju će održati Jelena Radovanović, nastavnik fizike u Osnovnoj školi “Slobodan Sekulić”. Radovanovićeva će zajedno sa učenicima održati i radionicu “Fizika za najmlađe” koja je planirana od 13, 30 do 14 časova.

Promocija časopisa “Elementi” u izdanju Centra za promociju nauke, na kojoj će govoriti novinari redakcije je zakazana za 13 i 30.

Akustični koncert, kao podršku projektu od 14 i 15 do 15 časova održaće Miloš Milojević , Shommy boy.

Inače, Svetski dan nauke se svuda u svetu obeležava 10. novembra, a odlukom Uneska cela sedmica je posvećena nauci, miru i razvoju. Ovaj datum je predložen na Svetskoj naučnoj konferenciji u Budimpešti 1999. godine, sa ciljem da se skrene pažnja na potrebu za novom vezom između nauke i društva. Tim povodom Unesko je ustanovio Svetski dan nauke za mir i razvoj, koji je prvi put obeležen 10. novembra 2002. godine.

Dan nauke u Srbiji, odlukom Vlade Srbije obeležava se 10. jula počev od 2011. godine na inicijativu Centra za promociju nauke, a u čast slavnog Nikole Tesle koji je rođen na taj dan 1856. godine u Tesliću.