Mladi Čajetine na evropskom putu

21. Maj 2018
Mladi Čajetine na evropskom putu

Opština Čajetina jedina je lokalna samouprava iz Srbije koja je uključena u međunarodni projekat TIPS4EU- uključivanje mladih u aktivnosti društvene zajednice i njihovo zapošljavanje. Posle radionica u Italiji, Gvajani i Portugalu, sledeća radionica održaće se od 23. do 26.maja u Herceg Novom u Crnoj Gori a zatim na Malti i Bugarskoj.

BB 1

Vodeći partneri ovog projekta su iz Bugarske a implementacija je poverena Italiji. Pored ove dve zemlje EU uključene su i Rumunija, Španija, Grčka, Poljska, Francuska i Malta, ali i dve zemlje koje su na putu članstva,Crna Gora i Srbija. Pored Čajetine kao jedine lokalne samouprave, iz Srbije učestvije i beogradska nevladina organizacija CET.

Projekat je nastao kao posledica činjenice da su mladi, pre svega u EU inertni i nezainteresovani za uključivanje u rad lokalne zajednice i da nisu zaposleni, da je broj takvih veliki i u vodećim zemljama EU a u manje razvijenim prevelik.

Različite zemlje imaju različite probleme i uzroke ove pojave, počev od dobre socijalne politike u razvijenim zemljama pa do nedostatka posla u zemljama u razvoju. Ukrštanje iskustava i sticanje znanja od onih koji se bave mladima na evropskom nivou, daju mogućnost učesnicima  za primenu u praksi i pokretanje situacije na bolje u svom okruženju.

BB 2

Jedna od dvoje predstvavnika opštine Čajetina u ovom projektu je Bojana Božanić. Ona ističe činjenicu da mladi predstavljaju najveći potencijal razvoja i da je bavljenje njima ozbiljan zadatak ove lokalne samouprave:

“Uključivanje civilnog sektora i mladih, njihovog upoznavanja sa tekovinama EU i motivisanje stvaranja novih ideja sigurno je šansa i za našu opštinu. Bez obzira što nismo u EU ne značu da ne možemo dostizati određene nivoe znanja i realizovati njihovu primenu. Naš kraj posećuje veliki broj turista iz EU i drugih razvijenih država, svesni smo njihovih očekivanja i potreba i težimo da dostignemo određene standarde”, kaže Bojana Božanić.

BB 4

Ona dodaje da nije prvi put da opština Čajetina učestvuje na projektima u koje je uključen veliki broj zemalja. Iza njih je i projekat čija je tema bila uprvljanje opštinskom imovinom a naučeno nije jedina prednost ovakvih okupljanja. Upoznavanje mladih i stručnih ljudi iz različitih zemalja i njihova dalja komunikacija i saradnja nudi nove šanse i mogućnosti za nove projekte i unapređenje razvoja lokalne zajednice.