Fakulteti rade od 18. maja

16. Maj 2020
Fakulteti rade od 18. maja

Na fakultete se vraćaju tri kategorije studenata – oni koji su prijavili aprilski rok, apsolventi koji imaju još obaveza i studenti koji moraju da odrade praksu, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević. Od 1. juna obrazovni proces biće uspostavljen i na Akademiji strukovnih studija Zapadne Srbije sa sedištem u Užicu, koja je nastala spajanjem Visoke škole strukovnih studija iz našeg grada i Visoke poslovne  škole strukovnih studija iz Valjeva. 

U junu će redovno biti organizovan junski rok, pa se iz Hrvatske, Republike Srpske i  Crne Gore očekuje dolazak oko 10.000 studenata koji studiraju u Srbiji. Oni će morati da dođu sa negativnim testom na virus korona, a sa ministrima iz regiona je dogovoreno da svi budu besplatno testirani. Čeka se jedino odgovor Hrvatske.

„Preko visokoškolskih ustanova studentima će biti prosleđeni mejlovi sa obaveštenjem kome treba da se jave i gde se organizuju testiranja. Test ne sme da bude stariji od 72 sata. Testiranje će biti besplatno“, rekao je Šarčević.

On je podsetio da iz RS u Srbiji studira oko 6. 000 studenata iz Crne Gore oko 2.900 i oko 430 iz Hrvatske.