Festival „Deca među narcisima“ sutra u Domu kulture u Čajetini

Autor: zlatiborpress.rs
16. Jun 2020
Festival „Deca među narcisima“ sutra u Domu kulture u Čajetini

Književnik Tode Nikoletić, ovogodišnji kum dečjeg festivala „Deca među narcisima“, odabrao je najbolje literarne radove koji su stigli na raspisani konkurs Sportskog centra Čajetina. Nagrađeno je 27 dečjih radova u dve kategorije: poeziji i prozi. Prvo mesto za mlađi uzrast u kategoriji poezije osvojila je Nađa Pajkić, 4/5 iz OŠ „Nikola Tesla“ iz Beograda, a za stariji uzrast Marija Jeremić, 6/2 OŠ „Mile Dubljević“ iz Lajkovca. U kategoriji proze u mlađem uzrastu za najbolji rad izabran je rad Natalije Veljković, 4/2 iz OŠ „3. oktobar“ iz Bora, a u starijem uzrastu rad Filipa Mitkovića, 7/2 OŠ „Vasa Čarapić“ iz Belog Potoka. Svečano proglašenje radova je 17. juna u Domu kulture u Čajetini .

Festival koji slavi 28. godinu svog postojanja, koji je u maštovitom stvaralačkom dečjem prostoru opstao uprkos pojedinim preprekama kao što ove godine beše jedan virus, održaće se ovoga meseca. Organizator, Sportski centar Čajetina, prezadovoljan je odzivom dece koja su svoje radove slala iz raznih krajeva Srbije, a iako festival nije bio međunarodnog karaktera, stizali su radovi i iz zemalja u okruženju .

„Ove godine je stiglo na literarni konkurs 337 radova iz raznih krajeva naše zemlje, čak i iz susednih zemalja Severne Makedonije, Republike Srpske, Crne Gore“, kaže Gorica Stanić iz SC Čajetina. „Od tih 337 nagrađeno je 27 učenika. Pošto je Tode Nikoletić podelio radove na dve kategorije, posebno je nagradio prozu, posebno poeziju a gledao je da posebno nagradi učenike iz mlađeg i iz starijeg uzrasta. Ima i 20 pohvaljenih i 10 specijalnih nagrada koje su dodeljene učenicima koji su pisali iz pomenutih susednih zemalja iako konkurs nije bio međunarodni, ali u znak poštovanja zbog njihove želje za učešćem rešili smo da im poklonimo zanimljive nagrade.“

Kum, pisac Tode Nikoletić, odredio je ove godine 9 tema i nije krio svoje zadovoljstvo načinom na koji su deca odgovorila postavljenom izazovu.

 

„Ono što je najvažnije pomenuti kada je u pitanju festival „Deca među narcisima“ jeste da sam impresioniran, pre svega, ne sa radionicama kje su već vične pisanju i koje tradicionalno već učestvuju na svim festivalima . već za mene je najprijatnije bila upravo deca iz Zlatiborskog okruga iz tog razloga što je to autentičan izvor odakle i potiče misao, odakle potiče reč i sav naš identitet. Za mene je najvažnije što primećujemo tu decu, jer kao što i sami znate deca danas imaju običaj da brzo odlaze iz svojih sredina, a ovo je najlepši način da moraju da se vrate zavičaju, da moraju pre svega razvijati tu misao i taj identičan izraz. Nisam samo prijatno iznenađen, već sam pre svega obogaćen samim izrazima, pojmovima koja su deca upotrebila da razviju svoju pesničku misao“, rekao je Tode Nikoletić.

 

Čajetinskom dečjem festivalu svake godine, pored TO Zlatibor i Opštine kao pokrovitelja, u susret izađu mnogi donatori, pa će tako i ove godine mlade literate sačekati lepe nagrade kao što su produženi vikend na Zlatiboru, poseta El pasu, Avantura parku, Etno selu Sirogojno, vaučeri za prodavnice sportske opreme i drugo. Dino park će, nakon proglašenja najboljih radova, ugostiti učesnike Festivala uz koktel i druženje sa animatorima parka. Pisci će, sa svoje strane, potpisivati svoje knjige i poklanjati ih maštovitim literarcima među kojima se sigurno kriju i neke buduće kolege pesnici. Sportski centar će i publikovati nagrađene radove.