Punoletsvo festivala “Na pola puta”

Autor: uzice.rs
24. April 2023
Punoletsvo festivala “Na pola puta”

Na Svetski dan knjige 23. aprila, u holu Narodnog pozorišta Užice otvoren je i trajaće do 26. aprila, regionalni književni festival “Na pola puta”, koji punih 18 godina organizuju užički gimnazijalci na čelu sa profesorkom Ružicom Marjanović, a sa željom da svim građanima Užica približe savremenu književnu produkciju na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

“Književni festival “Na pola puta” jedan je od snažnih simbola našeg grada, neodvojivi deo stasavanja i sazrevanja mnogih generacija”, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Kvalitetna i dobra književnost čini nas još boljima, pa tako knjige i čitanje treba da budu nedovojiva i nasušna potreba, koja se neguje i vremenom raste, jer tako rastemo i mi. Užička gimnazija za vreme održavanja festivala “Na pola puta”, postaje hram znanja i kvalitetne literature, o kojoj se diskutuje i razgovara. U susret Prestonici kulture 2024. godine, na pola puta do tog trenutka, stoji i ovaj naš festival, kao tačka preseka i ukrštanja javnog književnog programa, književnih večeri, predavanja iz književnosti”, dodala je gradonačelnica.

Prema rečima direktorke Užičke gimnazije, Biljana Gujičić, koja je otvorila festival, kada neko napuni 18 godina, on je punoletan.

“Nisam sigurna da bi ovo naše čedo opstalo samo, bez profesorki užičke Gimnazije, ili bi ga one pustile u svet da se sam razvija, a statistika pokazuje da je u prethodnih 18 godina na festivalu gostovalo 138 pisaca, bila su 53 večernja čitanja, 190 časova, 4 pozorišne predstave, 2 koncerta i 5 izložbi”.

Jedna od osnivačica festivala i profesorka Užičke gimnazije, Ružica Marjanović, najavila je program i goste ovogodišnjeg festivala.

“Zoran Ferić, Ana Petrović, Mirjana Drljević, Zoran Đukanović, Dejan Ilić, Benjamin Bajramović, Nenad Veličković, Damir Ovčina, Zoran Žmirić, Nikolina Todorović, “Reflektor teatar” i Nikola Gelevski biće u ulogama profesora u Užičkoj gimnaziji, gostovaće u Osnovnoj školi “Nada Matić”, a neki od njih prirediće radionice u Narodnoj biblioteci Užice. U večernjim satima, pisci će javno čitati svoje tekstove na Maloj sceni Narodnog Pozorišta Užice i razgovarati sa publikom u prisustvu gimnazijalaca koji će voditi te programe.

Nakon zvaničnog otvaranja ovogodišnjeg festivala , odigrana je predstava ,”Devojčice” Reflektor teatra.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs