Festival savremene umetnosti Video park

25. Jul 2023
Festival savremene umetnosti Video park

Šesto izdanje festivala savremene umetnosti VIDEOPARK održaće se ove godine u Užicu od 27-29. jula u galeriji Reflektor, u parku ispred, kao i u drugim prostorima u okviru Galerije Reflektor i Udruženja vizuelnih umetnika Užice. U trodnevnom programu moći ćete da pogledate neke od dokumentarnih i eksperimentalnih radova umetnika iz celog sveta, kao i izložbu umetnika iz Austrije, Litvanije, Meksika, Slovenije, Estonije, Belorusije i drugih zemalja.

Tema ovogodišnjeg festivala je vezana za paradoks identiteta, filozofskog koncepta koji se bavi pitanjem kako pomiriti naizgled suprotstavljene ideje ličnog identiteta tokom vremena. Osnovni problem je što se, kako se menjamo i razvijamo tokom života, čini teško reći da smo ista osoba kakva smo bili u prošlosti. Neki filozofi su takođe predložili ideju o „teoriji snopa” ličnog identiteta, koja sugeriše da ne postoji jedno, nepromenljivo sopstvo, već zbirka iskustava i sećanja koja čine naš osećaj sopstva. Međutim, zbog tvrdnje da su identiteti fluidni, a da gubitak nekadašnjih identiteta doživljavamo sticanjem novih, različiti procesi i događaji koji omogućavaju promene u našem okruženju postavljaju pitanje svrsishodnosti identiteta uopšte i njegove ukupne uticaj u stvarnosti.

Organizatori su Udruženje vizuelnih umetnika Užice (UVUU), Improper Vols i Departman za umetnost i nauku Univerziteta primenjenih umetnosti u Beču.

Umetnici i kustosi: Dovile Aleksaite, Gleb Amankulov, Pille-Riin Jaik, Dalea Kovačec, Urte Špeirokaite, Ale Zapata, Miloš Vučićević, Justina Špeirokaite

Ovogodišnji Festival savremene umetnosti_Video park realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Grada Užica, Austrijske ambasade, Austrijskog kulturnog foruma kao i programa Kultura za demokratiju (CFD) koji pruža podršku nezavisnoj kulturnoj sceni u Srbiji da, koristeći kulturu i umetnost, podstiče kritičko i kreativno razmišljanje o društvenim temama koje su od važnosti za lokalne zajednice. Takode, CFD projekat podstiče saradnju aktera na nezavisnoj kulturnoj sceni, kreirajući na taj način prostor za promociju pluralističkih vrednosti i interkulturalnog dijaloga u Srbiji. Prva faza projekta traje od oktobra 2021.godine do februara 2025. podržava ga Vlada Švajcarske, a sprovodi Hartefakt fond.

Koriščenja fotografija—Galerija Reflektor