Film snimljen tokom Interakcije u užem izboru za prestižnu IDA nagradu

Autor: NFC / IFC "Filmart"
13. Oktobar 2019
Film snimljen tokom Interakcije u užem izboru za prestižnu IDA nagradu

Međunarodna dokumentaristička asocijacija (IDA – International Documentary Association) objavila je najuži izbor za nominacije za 35. godišnju dodelu nagrada ovog udruženja u kategorijama za najbolji dugometražni i najbolji kratkometražni dokumentarni film. Na listi kratkometražnog dokumentarnog filma, koju čini 21 film, nalazi se i srpsko – izraelski dokumentarac ,,Dolina vladara“, reditelja Efima Graboja.

IDA Awards spada među najprestižnije svetske ceremonije posvećene dokumentarnom filmu i ove godine nagrade će biti dodeljene 7. decembra u Paramaunt studiju u  Los Anđelesu.

„Dolina vladara“, poetski dokumentarac koji je snimljen u okviru Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“ , je priča o ljudima koji svoje poslednje godine proživljavaju u staračkom domu na brdu Zabučje iznad Užica. I dok „čekaju“, zatvoreni među zidovima i u svojim umornim telima, ovi ljudi se bore za slobodu svoje duše koja postaje jedino mesto na kom se mogu osećati mlado i živo. Ovo je priča o borbi između svetla i tame, između patnje i prihvatanja, života i smrti.

Film je snimljen u produkciji požeškog Nezavisnog filmskog centra „Filmart“ i „Okapi“ studija iz Izraela, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Opštine Ivanjica i Cinnamon Films.  Pored reditelja iz Izraela, multinacionalnu ekipu filma čine i Valid Mesnaoui (montažer) iz Maroka, Konstanca Sandoval (direktorka fotografije) iz Argentine, Anton Levkin (dizajner zvuka) iz Rusije i Milena Šmigić  (organizatorka) iz Srbije.