Foto konkurs „Život u Srbiji u doba korone”

Autor: mediasfera.rs
20. Decembar 2020
Foto konkurs „Život u Srbiji u doba korone”

Istorijski muzej Srbije iz Beograda pokrenuo je projekat u formatu foto-konkursa pod nazivom „Život u Srbiji u doba korone”, sa ciljem da dokumentuje i ovekoveči okolnosti tokom pandemije, objavio je taj Muzej. Svi zainteresovani građani, profesionalci i amateri, mogu da se uključe u ovu akciju i doniraju svoje fotografije koje prikazuju velike promene izazvane pandemijom i novu realnost sa kojom se suočava ceo svet.

Pandemija Kovida 19 je tokom prethodnih meseci, odnosno od početka godine, iz korena promenila čitav univerzum: izolacija, vanredne mere, usamljenost i život pod maskom, samo su neke od karakteristika nove realnosti koju je pandemija stvorila u fatalnoj i bolnoj 2020. godini.

Želja Muzeja je prikupljanje fotografija od istorijskog značaja, nastalih od početka pandemije korona virusa, i stvaranje kolekcije fotografija iz različitih krajeva zemlje, koje će ostati sačuvane kao značajan svedok istorijskog trenutka kroz koji Srbija prolazi kao društvo.

Konkurs zapravo predstavlja početak formiranja Zbirke digitalne fotografije Istorijskog muzeja Srbije, koja će tokom narednih godina biti ispunjena fotografijama koje svojim značajem zaslužuju da ostanu sačuvane u kolektivnom sećanju.

Fotografije dokumentarnog tipa u što većoj rezoluciji i bez naknadnih obrada i intervencija, učesnici mogu poslati na elektronsku adresu http://fotokonkursims@gmail.com zajedno sa sledećim informacijama:

  • ime i prezime autora,
  • broj telefona,
  • datum i mesto nastanka fotografije i
  • kratak opis.

Po završetku konkursa, kustosi tog muzeja napraviće selekciju fotografija, koje će se trajno čuvati, a za autore odabranih radova su obezbeđene godišnje karte za posete izložbama u Istorijskom muzeju i u Konaku kneza Miloša u Topčideru.

Cilj je prikupljanje fotografija od istorijskog značaja nastavlih od početka pandemije korona virusa i stvaranje kolekcije iz različitih krajeva Srbije koje će ostati sačuvane kao svedok istorijskog trenutka kroz koje društvo u Srbiji prolazi, navedeno je u saopštenju.

Uslovi konkursa  „Život u Srbiji u doba korone”