Foto i video sećanje na “Mladost” u Požegi

09. Jul 2018
Foto i video sećanje na “Mladost” u Požegi

 “Mladost u šezdesetoj” je projekat koji je, uz podršku Fondacije Jelena Šantić i Balkanskog fonda za demokratiju realizovala autorska ekipa Nezavisnog filmskog centra Filmart iz Požege,  koji će rezultat svog višemesečnog rada: film, izložbu fotografija i foto knjigu autorke Milice Đorđević predstaviti u prostorijama GASI Požega u sredu 11.jula, od 20 časova.

Autorsku ekipu projekta čine: Milica Đorđević, Sreten Vuković, Uroš Pavlović i Slađana Petrović Varagić , a u realizaciji su učestvovali i KUD Raspevane Požežanke, Jasminka Đurić i Zavičajno odeljenje Narodne biblioteke Požega, Građanska alijansa za socijalnu inkluziju GASI, Danilo Kuzović, Miloš Milović, Biljan Radović, Nadežda Kandić i Petar Matović.

mladost pozega

Projekat „Mladost u šezdesetoj“ kroz različite oblike participativnih praksi u okviru savremene umetničke produkcije preispituje potencijale kulture i umetnosti da doprinesu redefinisanju socijalnog okruženja. Kroz bavljenje temama industrijskog nasleđa u okviru fotografske i video produkcije, radom sa fotografskim arhivama i arhiviranjem živog sećanja, „Mladost u šezdesetoj“ se bavi preispitivanjem današnjeg položaja nekadašnjih tekstilnih radnica/ka fabrike „Mladost“ u Požegi.

„Mladost“ trikotaža i konfekcija Požega bila je jedna od najvećih i najznačajnijih fabrika tekstila na tržištu nekadašnje Jugoslavije. Sve do kraja osamdesetih godina 20. veka upošljavala je oko 1200 radnica/ka i bila je „najuspešnija radna organizacija u požeškoj opštini i jedna od boljih među konfekcionarima Srbije“* . U proizvodnom objektu koji se prostirao na 8500 m2 nalazile su se stotine šivaćih i drugih mašina na kojima su u tri smene radile žene iz Požege i okoline, proizvodeći tekstilne proizvode za jugoslovensko tržište i izvoz.  „Mladost“ je izvozila u SR Nemačku, Holandiju, Poljsku, Mađarsku, Čehoslovačku i DR Nemačku.
Kraj 2007. godine fabrika „Mladost“ sačekala je sa ukupno deset radnika i sa velikim dugovima. Privatizovana je 2008. godine. Nekadašnja „šivara“ u prizemlju zgrade danas je kineski tržni centar koji bivše radnice „Mladosti“ posećuju manje iz interesovanja za uvoznom robom, a više tragajući za mestom gde su se nalazile njihove mašine za kojima su provele svoj radni vek.

Projekat Mladost u šezdesetoj, zajedno sa bivšim radnicama/ima fabrike, traga za vremenom mladosti.