Grad kulture i tradicije

13. Novembar 2017
Grad kulture i tradicije

Užice je grad bogate kulturno istorijske tradicije koji je svetla tačka na mapi decentralizacije kulturne politike za šta se i nadležno ministrstvo zalaže. Voleo bi da i drugi gradovi u Srbiji prate takav trend i prave iskorake na tom polju, istakao je  Vladan Vukosavljević ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije prilikom posete Užicu i uoči otvaranja 22. Jugoslovenskog pozorišnog festivala.

Potencijali koje Užice ima su preduslov ne samo za razvoj kulture već i privlačenje turista na Stari grad, u muzej i na brojne druge lokalitete.

glavudza ministra

Vukosavljević je rekao da je tokom prošle i ove godine, Ministarstvo kulture, kroz različite projekte, u Užice uložilo preko 30 miliona dinara.

Podsetio je da je a 12 miliona dinara, koliko je grad dobio na konkursu gradova u fokusu, u Užici završena stalna muzejska postavka posvećena Užičkoj republici, rekonstruisana bina u GKC i urađem plato ispred gradske kuće.

On je dodao da su u toku radovi na rekonstrukciji tvrđave Stari grad, za šta je Ministarstvo opredelilo 5,7 miliona dinara.

Izdvajanje za kulturu u Užicu su opravdana i posmatramo ih sa velikim optimizmom jer iz ovog grada nam dolaze dobre ideje koje predlaže kvalitetan kadar koji rukovodi ustanovama kulture. To je i znak da je postoji čvrsto opredeljenje za kontinuiran kulturni razvoj lokalne zajednice kako infrastrukturno tako i u programskim sadržajima.

I ove godine, Ministarstvo kulture i informisanja, sa 3,4 miliona dinara, pomoglo je Jugoslovenski pozorišni festival koji se u Užicu održava 22-gu godinu za redoma i spada u jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji. Ministar očekuje da bi zbog važnosti ovog tradicionalnog kulturnog događaja finansijski iznos već od naredne godine mogao da bude uvećan.

Stamat i ministar

Da ministartvo želi razvoj užičke kulturne scene svedoči i podatak da će, početkom decembra, u Užicu biti održan još jedan značajan festival posvećen jedinom Oskarovcu iz Srbije, a koji je rođen u Užicu, za koji je po rečima Tihomira Petkovića, gradonačelnika Užica nadležno ministrastvo  izdvojilo 800 hiljada dinara.