Gradonačelnica na promociji užičkih izdanja na 65. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

Autor: uzice.rs
25. Oktobar 2022
Gradonačelnica na promociji užičkih izdanja na 65. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

U kalendaru kulturnih dešavanja jugoistočne Evrope centralno mesto već decenijama pripada Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Na ovoj, regionalno najvećoj manifestaciji posvećenoj knjizi, tradicionalno se predstavljaju i užički izdavači. Ove godine užičko izdavaštvo predstavljeno je sa 54 izdavača i 251 naslovom knjiga i periodike. Centralnoj promociji izdanja prisustvovala je i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Raduje me što nakon dvogodišnje pauze zbog kovida, ovog oktobra, mogu da vas pozdravim u ime grada Užica, koji godinama podržava zajednički nastup izdavača iz našeg kraja na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, jednoj od najznačajnijih sajamskih manifestacija posvećenoj knjizi u ovom delu Evrope”, istakla je obraćajući se prisutnima gradonačelnica.

“Knjige su, kao što neko reče naši “kompasi, teleskopi, mape, koje su neki ljudi pripremili da nam pomognu, da nas usmere kako da plovimo po opasnim morima ljudskog života”. One nam pružaju šansu da učimo i stičemo znanja o svetu koji nas okružuje i nama samima, koja će nam u životu pružiti najveću slobodu. Pri tom, nije važno koliko knjiga imamo, nego koliko smo ih pročitali”.

Ona je podsetila da je užički kraj iznedrio veliki broj onih koji imaju i uvek će imati zapaženo mesto među književnim imenima.

“Pomenuću samo Milutina Uskokovića, Ljubomira Simovića, Milovana Vitezovića, Ljubivoja Ršumovića, Milosava Tešića, Svetislava Basaru koji su ostavili neporeciv trag u srpskoj književnosti. Za nas je to razlog više da, u skladu sa mogućnostima, dajemo podršku naslovima koji zaslužuju da ugledaju svetlost dana. Nastavićemo sa praksom da svake godine stručna i nezavisna komisija bira najbolje sadržaje i opredeljuje sredstva za podršku kvalitetnom i zanimljivom štivu”.

65. Međunarodni sajam knjiga otvoren je do 30. oktobra, a štand užičkih izdavača nalazi se u Hali 4 beogradskog sajma.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs