Gradonačelnica pozvala Užičane da se vakcinišu

Autor: Slavica Panić
11. Mart 2021
Gradonačelnica pozvala Užičane da se vakcinišu

Gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević, danas se obratila Užičanima sa molbom da se prijave za vakcinaciju jer  koronavirus beleži sve gore podatke. Pored vakcinacije, građane je pozvala na pridržavanje svih postojećih mera kako bi se negativan trendposlednjih 15 dana što pre zaustavio.

Užičani su još jednom pozvani na odgovornost, kako prema sebi i svom zdravlju tako i prema svom okruženju. Sticanje kolektivnog imuniteta gradonačelnica je navela kao jedini način pobede u borbi protiv korobavirusa. U prilog tvrdnji iznela je i podatak da je od 25. februara do 10. marta u Užicu potvrđeno 712 novih sličajeva među kojima je najviše lica starosne dobi 65-70 godina.

„Imamo i blagi porast među populacijom starijom od 70 godina kako i mlađih od 18. Koliko je situacija ozbiljna govori i podatak da smo 25. februara u gradu imali 47 osoba pozitivnih na koronavirus a 10. marta tj broj je 77. U prilog jedne vrlo teške epidemiološke situacije govore nam i podaci Zdravstvenog centra Užice koji na današnji dan u Kovid bolnici beleže 121 hospitalizovanog pacijenta a u Opštoj bolnici još 89 pacijenata. Na intenzivnoj nezi, gde leže najteži pacijenti, nalazi se 21 pacijent od čega je 14 pacijenata na mehaničkoj potpori“, rekla je danas gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Da se u Užicu epidemiološka situacija kreće u vrlo lošem smeru govori i broj osoba koje svakodnevno dolaze u kovid ambulante Doma zdravlja gde je u poslednji 5-6 dana svakodnevno pregledano po oko 300 lica.

Gradonačelnica je navela da je u poslednje dve nedelje pojačana i inspekcijska kontola pa je takvih u ovom periodu bilo oko 1.000 te da je napisano i 26 prekršajnih prijava fizičkim i dve prijave pravnim licima.

Od početka imunizacije, na teritoriji grada Užica, vakcinisano 24.400 osoba od čege revakcinisano 8.600 lica. Taj broj, po rečima gradonačelnice, treba da bude znatno veći kako bi što pre stigli do broja koji će obezbediti kolektivni imunitet a to je jedini način, kako je rekla, da se izborimo sa ovom teškom i opakom bolešće.