Gradonačelnica Užica na konferenciji RELOF 2

Autor: uzice.rs
02. Jul 2021
Gradonačelnica Užica na konferenciji RELOF 2

“Svedoci smo značajnih reformskih procesa javne uprave koja, između ostalog, ima za cilj unapređenje sistema lokalne samouprave, digitalizaciju i razvoje e-uprave, unapređenje upravljanja javnim finansijama,  transparentnost i otvorenost rada uprave u celini. Reforma javne uprave je, svakako, jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije”, istakla je obraćajući se učesnicima konferencije “Nadzor nad radom lokalnih javnih preduzeća” koju organizuje RELOF 2, dr Jelena Raković Radivojević gradonačelnica Užica.

 

Gradonačelnica je podsetila i da je Užice jedna od šest lokalnih samouprava, pored Vranja, Knjaževca, Paraćina, Osečine i Sremske Mitrovice, učesnika prvog ciklusa projekta Reforma lokalnih finansija.

“Verujem da smo, zahvaljujući učešću u Projektu, zaokružili sistem finansijskog upravljanja i kontrole u gradskoj upravi, unapredili proces planiranja i izrade budžeta, unapredili izveštavanje prema građanima, unapredili rad lokalne poreske administracije. Krajnji korisnici navednih aktivnosti su građani iz naših lokalnih samouprava i upravo oni imaju korist od bolje raspodele, veće transparentnosti i kvalitetnijeg pružanja usluga”.

Posebna pažnja u ovoj drugoj fazi projekta posvećena je javnim preduzećima, koja imaju veliki značaj i ulogu u obavljanju delatnosti od opšteg interesa. Jedinice lokalne samouprave sprovode nadzor nad radom lokalnih javnih preduzeća, a ona znaju da budu jedan od glavnih finansijskih rizika što, može uticati na stabilnost i finansijsku održivost lokalnih samouprava.

Po rečima gradonačelnice, imajući sve to u vidu, izuzetno su važne aktivnosti koje se sprovode u okviru projekta, u saradnji sa nadležnim ministarstvima i lokalnim samoupravama.

“Cilj nam je usaglašavanje planova javnih preduzeća i naših lokalnih samouprava, efikasniji nadzor nad njihovim radom i praćenje ostvarenja zacrtanih ciljeva. Na taj način smanjiće se i rizici u poslovanju samih preduzeća i posledično rizici po naše lokalne finansije. Mi smo otvoreni za saradnju i spremni za primenu dobrih i inovativnih rešenja. Spremni smo da zajedno sa vama podelimo sve one dobre prakse, koje i po oceni iz nadležnih ministarstava i ljudi iz Projekta, primenjujemo u našem gradu, kao i da učimo od drugih”, zaključila je gradonačelnica.

Konferenciji su pored predstavnika RELOF-a 2 i lokalnih samouprava prisustvovali i predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Fotografije—-www.uzice.rs