Zagrebački “Hinkeman” najbolji u Užicu

14. Novembar 2016
Zagrebački “Hinkeman” najbolji u Užicu

Predstavom Šćeri moja u izvođenju Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice, na 21. Jugolsovenskom pozorišnom festivalu spuštena je zavesa kada su takmičarske predstave u pitanju. Stručni žiri kojim je presedavao Dejan Mijač, pozorišni reditelj, scenograf Miodrag Tabački, dramaturškinja, Željka Turunčić, Tomislav Zajec, dramaturg i Goran Jevtić, nagradu Ardalion za najbolju predstavu dodelio je predstavi „Hinkeman“, u produkciji ZKM u režiji Igora Vuka Torbice, kome je dodeljen Ardalion za najbolju režiju.

Ardalion za najbolju žensku ulogu sa ovogodišnjeg JPF poneće Nada Šargin za uloge Elizabete Engleske u predstavi “Marija Stjuart“ ali i za ulogu Zore Šišarke u predstavi “Bela kafa“. Obe predstave na sceni Užičkog pozorišta izvelo je Narodno pozorište iz Beograda.

Nagrada Ardalion za najbolju mušku ulogu biće uručena Ozrenu Grabariću za ulogu Majstora ceremonije u predstavi Hinkemann, Zagrebačkog kazališta mladih.

Po oceni petočlanog žirija nagrada za najbolju scenografiju dodeljuje se NUMEN i Ivana Junke za predstavu Hamlet Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Olga Odanović za ulogu majke Janje u predstavi Bela kafa u režiji Milana Neškovića i produkciji NP Beograd, poneće nagradu Ardalion za najbolju epizodnu ulogu.

Vanja Jovićević, talentovana studentkinja druge godine Fakulteta dramskih umetnosti u Cetinju u klasi Branimira Popovića, poneće nagradu Ardalion za najboljeg mladog glumca i nagradu Politike „Avdo Mujčinović“. Nagrađuje se za ulogu Knjeginje Zorke u predstavi Šćeri moja, u režiji Ane Vukotić ,koju je poslednje takmičarske festivalske večeri izvelo Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice.

Specijalna nagrada Ardalion  dodeljuje se Vlasti Velisavljeviću za ulogu Duha Hamletovog oca, u predstavi Hamlet, Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Nagrade će biti uručene večeras kada će festivalska zavesa i zvanično biti skupštena nakon predstave u čast nagrađenih. Bitef dens kompanija po koreografiji Gaj Vajcmana i Roni Havera izvešće „Priču o vojniku“. Predstava je bazirana je na istoimenom delu Igora Stravinskog iz 1918. godine i predstavlja spoj igre, glume i muzike. Tema komada je povratak vojnika iz rata, njegova osećanja, i misli sa kojima se suočava. Kao i svih prethodnih večeri i poslednje predstava je na repertoaru od 19 časova i 30 minuta.