“HumanitERE” i lokalni bendovi za Markovo srce

09. Septembar 2016
“HumanitERE” i lokalni bendovi za Markovo srce

Neformalna grupa mladih “HumanitERE” organizuje humanitarni koncert za prikupljanje sredstava za lečenje četvorogodišnjeg dečaka Marka Vujovića. Na koncertu će nastupiti lokalni bendovi Hadži prodane duše, Istok, Brat i U prolazu.

Koncert će biti održan u subotu 10. septembra u 21 čas u Gradskom kulturnom centru, a cena karte je 200 dinara.

Ova akcija je podržana od strane Ministarstva omladine i sporta preko programa “Mladi su zakon” i Resurs centra “Forca” iz Požege.

Podsećamo, četvorogodišnji Marko je rođen sa najvećom ocenom a komplikacije na srcu su nastale nakon bronhitisa koji je dobio krajem decembra 2012. godine. Od februara 2013. dijagnostikovana mu, teška forma bolesti srca praćena enormnim uvećanjem leve komore i krajnjim stepenom srčanog popuštanja. Prognoze su bile loše, a prvih godinu dana dosta je boravio u bolnicama, jer petočlana porodicama u kojoj je samo otac Perica radio u nadnici, nije imala sredstava za kućno doziranje lekova i korekciju ishrane. Zato je Markov otac u decembru 2013. godine pokrenuo inicijativu za prikupljanje novčane pomoći za lečenje i od tada je organizovano nekoliko koncerata u Arilju, Ivanjici, Bajinoj Bašti, Priboju, Kosjeriću, Užicu i Čajetini.

Zbog udaljenosti i velikih troškova puta iz Arilja petočlana porodica Vujović se preselila u Užice gde žive kao podstanari.

Inače, precizno vođenim računima Markovo lečenje je koštalo više od 17 000 evra, a jedini siguran lek je transplatacija srca koja se radi u Beču.

Dijagnoza koju ima Marko ima još 7-8 dece u Srbiji, a dvoje dece već je transplatirano. Korekcija ishrane podrazumeva neprskane i sveže voće i povrće i sveže spremljene obroke. Marko ne sme da koristi ni javni prevoz niti da boravi u velikim grupama, zbog mogućnosti da dodatno dobijeni neki virus.

Treba istaći da su učenici Užičke Gimnazije od 9. do 15. juna organizovali i humanitarnu izložbu radova učenika osnovnih i srednjih škola.