Impol Seval – 16 godina od privatizacije

26. Oktobar 2018
Impol Seval – 16 godina od privatizacije

Impol Seval Valjaionica aluminijuma a.d. Sevojno navršila  je 43 godine redovne proizvodnje  a od uspešne privatizacije prošlo je 16 godina. Sve ove godine, Impol Seval je iz godine u godinu beležio sve bolje rezultate pa u više od četiri decenije nije bilo stagnacije i nije se nikada desilo da, bez obzira i na teške periode, žiro račun ove fabrike bude blokiran, sve obaveze su uvek izmirivane na vreme.

 

impol

Privatizacija se dogodila u pravom trenutku pa od te 2002.godine nastaje novi period fabrike, period intenzivnog rasta i razvoja. Za tih 16 godina investirano je 96 miliona evra što je uticalo na značajno podizanje obima proizvodnje i poboljšanje kvaliteta proizvoda.

“Impolovi proizvodi su postali prepoznatljivi na evropskom i svetskom tržištu pa danas mogu da kažem da je Impol Seval, kao članica grupe Impol, valjaonica koja ima svoje mesto u svetu, budućnost i perspektivu. Nastavljamo investiranje, strategijom razvoja smo predvideli nova ulaganja. U ovoj godini smo u peć za zagrevanje i homogenizaciju blokova uložili više od pet miliona evra, radimo na rekonstrukciji i modernizaciji valjačkog stana V2 čiju prvu fazu planiramo da završimo u januaru iduće godine a kompletna ulaganja u taj valjački stan dostići će cifru od čak 20 miliona evra. Završili smo i liniju za premotavanje traka koju danas puštamo u rad i nastavljamo dalje. Plan nam je da u narednih pet godina ova fabrika duplira svoje kapacitete”, rekao je, povodom obeležavanja Dana fabrike, generalni direktor Impol Sevala, Ninko Tešić.

Slavica 2

Vrednost izvoza je više od 100 miliona evra godišnje  a prosečna neto zarada zaposlenih, bez menadžmenta, sa 14.156 dinara koliko je iznosila 2002.godine, dostigla je 75.151dinar. Na Dan fabrike, svim zaposlenima  isplaćena je jubilarna nagrada u iznosu od 19.183 dinara a krajem godine sve zaposlene očekuje i “trinaesta plata”. U odnosu na predhodnu platu, naredna će biti uvećana za 5% što je najnovija odluka menadžmenta.

Pored razvojnog programa, ova fabrika znatna sredstva ulaže i u osposobljavanje kadra a od prošle godine, zajedno sa Tehničkom školom ušla je i u program dualnog obrazovanja. Iz prve generacije već stipendiraju tri učenika a krajem godine odabraće još nekoliko iz nove generacije.

Slavica 3

Impol Seval Sevojno, koji zapošljava 653 radnika, ravnopravan je član grupe Impol na svim poljima i u svim proizvodnim pogonima.

“Imamo istu poslovnu politiku i strategiju koja važi za sve i tu ne pravimo nikakvu razliku. Koristimo iste tehnologije, svuda imamo isti smer u odabiru opreme i kadra. Seval je za nas jako bitan kao i svi ostali pogoni u grupi i ni u čemu ne zaostaje u odnosu na druge”, rekao je u Sevojnu izvršni director Impola, Andrej Kolmanič.

image-0-02-05-d56751c7eca524708b79838b4871825e43356d84b0778d09605f7d8dd18d7a39-V

Kompanija Impol je sa 30% potreba zastupljena u automobilskoj industriji  čiji rast je izvestan a za nove potrebe, koje najavljuju da će pored dosadašnjih delova, aluminijum početi da se koristi i za karoserije, Impol je spreman. Ova kompanija ozbiljno istražuje potrebe tržišta i razvoj tehnologija pa su zbog toga i uvek kadri da odgovore zahtevima kupca.