Informatički kabinet za buduće grafičke stručnjake

28. Januar 2019
Informatički kabinet za buduće grafičke stručnjake

Simbolično na Savindan u Tehničkoj školi u Užicu promovisan je informatički kabinet koji je opremljen zahvaljujući kompaniji Prvi partizan a.d. i gradu Užicu. Upravo ovde će profesori Aleksandra Popović, Ana Radanović i Nikola Ćosić držati nastavu stručnih predmeta i praktičnu nastavu učenicima koji se obrazuju u oblasti grafičarstva. Zahvalni su što je Prvi partizan prepoznao značaj savremenih tehnologija u vremenu u kome živimo i što su donirali računare jakih konfiguracija koji podržavaju grafičke programe, čime će učenicima i profesorima biti omogućeno nesmetano usavršavanje u ovom izuzetno atraktivnom području rada.

Aleksandra Popović, Ana Radanović i Nikola Ćosić, profesori stručnih predmeta u oblasti grafičarstva u Tehničkoj školi u Užicu

Bivši učenik Tehničke škole, danas generalni direktor kompanije Prvi partizan a.d., Dobrosav Andrić  veruje da će upravo u informatičkom kabinetu učenici i profesori udružiti želje i znanja u cilju dostizanja naučnih nivoa potrebnih da učestvuju u složenim projektima u okviru celokupne industrije. Svesni smo da su informacione tehnologije sadašnjost i budućnost, i zato nam je želja da jednog dana kadrovi koji će između ostalog proći i kroz ovaj kabinet, budu deo radnog procesa savremenih kompanija čije poslovanje se temelji na projektima koji zavise od ove vrste nauka, naglasio je on.

Ističući da je u kompaniji Prvi partizan društvena odgovornost visoko rangirana na lestvici strateških ciljeva, Andrić je to obrazložio činjenicom da je iz Tehničke škole u kompaniju na čijem čelu se nalazi došao značajno veliki procenat zaposlenih kako u proizvodnji tako i u rukovodećem kadru.

Ponosan sam što sam bivši učenik Tehničke škole, rekao je Andrić tvrdeći da mu je to pomoglo da dođe do početnih znanja o proizvodnji i da napreduje u karijeri do mesta dugogodišnjeg rukovodioca, jedne od najznačajnijih kompanija ne samo u Užicu već na području čitave Srbije.

On je dodao da Prvi partizan godinama unazad zapošljava određene profile (operateri CNC mašina) koji su završili najmanje ovu školu. Oprema sa kojom radimo skoro dve decenije neuporediva je sa nekom konvencionalnom opremom u pogledu produktivnosti i angažovanja ljudi i sve što se nauči u ovoj školi dragoceno je u industriji.Ako imamo u vidu da neke pozicije te opreme vrede između pola i milion dinara nije svejedno ko će upravljati tim mašinama, kaže Andrić.

Mladim ljudima preporučujem tehnička obrazovanja, jer će im se završetkom ove škole u kojoj ovladaju znanjima značajnim za primenu u industriji odškrinuti vrata naše, ali i nekih drugih kompanija, poručio je Andrić.

Bivši učenici danas značajni partneri Tehničke škole- Dobrosav Andrić, generalni direktor Prvog partizana i Biljana Rajevac, suvlasnica Remontnog centra

Tehnička škola bila je početna baza mašinskog usmerenja i za Biljanu Rajevac, sada suvlasnicu Remontnog centra  koja je bila domaćin školske slave. Uverena je da je Tehnička škola pravi primer obrazovno vaspitne institucije koja teži povezivanju obrazovanju sa okruženjem i novim tehnologijama i koja uspostavlja saradnju sa kompanijama čime se mladi pripremaju mladih za aktivno uključivanje u process rada. Kao privrednik na sve načine podržavam školovanje savremenih inženjera, modernih tehničara i vrednih majstora, jednom rečju stvaraoca novih vrednosti, istakla je ona.

 

Informatički kabinet od neprocenjivog je značaja za školu, jer je opremljen računarima koji podržavaju specijalizovane programe, rekao je Dragan Tucaković, koji se već 19 godina nalazi na čelu Tehničke škole. Izražavajući zahvalnost donatorima, ali pre svega posvećenom i marljivom radu svih zaposlenih koji prepoznaju značaj smera u kome se škola kreće, on je dodao da Tehničku školu sada pohađa oko 900 učenika, koji se u pet područja rada školuju u devet obrazovnih profila, podsetio je Tucaković.

Škola trenutno sarađuje sa 32 kompanije iz različitih područja rada. Krenulo se sa drvnom industrijom čime su Tehnička škola i grad Užice prepoznati kao primer najbolje prakse, jer su u pravom momentu obrazovnom ponudom odgovorili na potrebe lokalne privrede. Škola uspešno sarađuje i sa Impol Seval-om i Valjaonicom bakra, kao i sa Prvim partizanom u kome se od prethodne generacije  22 operatera čak 17 zaposlilo upravo u ovoj kompaniji.

Po rečima, Tihomira Petkovića, gradonačelnika Užica Tehnička škola je primer škole koja radi u skladu sa zahtevima tržišta rada i kao takva prepoznata je i u Ministarstvu prosvete kao jedna od prvih u Srbiji u kojoj se učenici školuju po sistemu dualnog obrazovanja. Ističući da grad finansira troškove prevoza za učenike koji odlaze u kompanije na praksu, Petković je istakao da je taj model naročito značajan u oblasti tehničkog obrazovanja.

Treba istaći da je na zahtev Jedinstva iz Sevojna, ka nadležnom ministrastvu otišao predlog za usaglašavanje programa za školovanje operatera za CNC mašine i bravara- zavarivača i na jesen se očekuje upis prve generacije, a sa iste adrese u ovoj školi se čeka  i verifikacija potpuno inovativnog obrazovnog profila.

A u težnji da se prilagode brzim promenama kojima smo u vremenu u kome živimo izloženi u svim segmentima života u Tehničkoj školi ne sede skrštenih ruku. Kako iz godine u godinu podižu sopstvenu, ali i obrazovnu lestvicu za kolege iz ostalih srednjih škola u Užicu i regionu ovaj zimski raspust provešće radno.

Naime, želeći da znanja i kompetencije podele profesori Tehničke škole iz Užica biće od 1. do 12. februara domaćini kolegama iz 32 škole.