Inovacije su budućnost Srbije

08. Avgust 2017
Inovacije su budućnost Srbije

Na dva programa koja organizuje Fond za Inovacionu delatnost i koji se tiču inovacija u oblasti nauke i tehnologije i industrijskog sektora do 1. septembra do 15 časova mogu da konkurišu mikro ili mala preduzeća do tri godine starosti, odnosno mikro, mala i srednja preduzeća. 

Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj i Ivan Rakonjac,direktor Fonda za inovacionu delatnost promovisali u Užicu dva programa Fonda  Foto--URP

Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj i Ivan Rakonjac,direktor Fonda za inovacionu delatnost promovisali u Užicu dva programa Fonda Foto–URP

Programi koji su od ove godine stalni a za koje je u tekućoj  godini izdvojeno 2,7 miliona evra potpuno su usklađeni sa onima koji se sprovode u tehnološki razvijenim zemljama poput Švajcarske, Izraela i Finske koje su vodeće u svetu ma polju inovacija, istakao je Nenad Popović, ministar za tehnološki razvoj i inovacije na sastanku sa užickim privrednicima u RPK. 

Cilj konkursa je zadržati mlade tehnološki pismene koji žele da upravo u Srbiji razvijaju inovativne ideje koje je moguće primeniti u čitavom svetu, poručio je Popović, dodajući da je Vlada Srbije budućnost naše zemlje prepoznala kroz inovacije i tehnološki razvoj.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković, je ponosan na činjenicu da je Užice grad ljudi sa idejama, koji su zbog toga nagrađivani na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima.

Promocija programa Fonda za inovacionu delatnost održana je u RPK Užice  Foto--URP

Promocija programa Fonda za inovacionu delatnost održana je u RPK Užice Foto–URP

Inače, Program ranog razvoja je namenjen takozvanim start ap kompanijama koje razvijaju tehnološku inovaciju za kojom postoji potreba na tržištu i koje imaju potencijal za stvaranje nove intelektualne svojine.

Preduzeća moraju biti u većinskom privatnom srpskom vlasništvu, kako bi očekivali finansiranje predložene inovacije do 80 000 evra, odnosno do 85% ukupno odobrenog budžeta projekta, naveo je Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost.

Drugi konkurs je otvoren za sve kompanije čiji proizvodi mogu da konkurišu na domaćem i međunarodnom tržištu i oni mogu da se kandiduju za sumu do 300 000 evra, odnosno do 70% ukupno odobrenog projekta za mikro i mala, odnosno za 60% za srednja preduzeca, objasnio je Rakonjac.

On je podsetio da su inovativni projekti kroz fondove koje je finansirala Evropska unija dobijali sredstva od 2011. do 2016. godine.  Sa šest miliona evra u tom periodu je podržano 52 projekta iz različitih proizvodnih oblasti.

Rakonjac tvrdi da su u odabir najboljih projekata uključeni vodeci domaći recezenti i eksperstska komisija sastavljena od vrhunskih domaćih i stranih eksperata iz svih oblasti za koje budu prijavljeni kandidati,  koji su birani na konkursu.

Konkurs koji je raspisan 1. juna zatvara se 1. septembra u 15 časova. Do 15. oktobra bice poznati učesnici drugog kruga, dok ce se do polovine novembra znati koji projekti će finansijski biti podržani. Početak realizacije projekata koji mogu trajati 12 odnosno 24 meseca, je januar 2018. godine.