Ista osnovica tokom cele godine

12. Mart 2018
Ista osnovica tokom cele godine

Osnovice za samostalne uplate doprinosa po prvi put od ove godine donosiće se na godišnjem nivou i neće se, kao do sada, utvrđivati na svaka tri meseca, odlučio je Upravni odbor Republičkog fonda PIO.

Prema rečima Vladimira Stankovića, direktora Sektora za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja PIO fonda, ovu izmenu uslovila je izmena Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

nov_nacin_danok

Po njemu, počev od 1. januara 2018. godine, najniža osnovica iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade za prethodnih 12 meseci počev od meseca novembra u godini koja prethodi godini za koju se utvrđuju i plaćaju doprinosi.

Pre navedenih izmena, osnovica doprinosa se utvrđivala na kvartalnom nivou, tj. na svaka tri meseca, tako da će novina da ista osnovica važi za celu godinu sigurno olakšati osiguranicima koji staž uplaćuju na ovaj način – kaže Stanković.

U slučaju ovakvog vida osiguranja, osiguranici biraju jednu od 13 osnovica na osnovu koje će plaćati doprinose. Doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje iznosi 26 odsto od osnovice, a koju će osiguranik izabrati, ne zavisi od stručne spreme, već samo od finansijskih mogućnosti.

U obavezno osiguranje u skladu sa članom 15 Zakona o PIO mogu da se uključe oni koji nisu obavezno osigurani, odnosno ne koriste penziju, nisu zaposleni i ne obavljaju samostalnu, poljoprivrednu ili drugu delatnost – objašnjava on.

Ovu mogućnost zakon predviđa za sve građane starije od 15, a mlađe od 65 godina. Zakon predviđa da se svojstvo osiguranika stiče danom podnošenja zahteva, a izuzetno, na zahtev može se steći najranije 30 dana pre dana podnošenja zahteva.

penzioneri-540x277

Samostalna uplata doprinosa može da bude i sa prekidima i u skladu sa mogućnostima, odnosno izborom jedne od ponuđenih osnovica osiguranja. Ukoliko osiguranik iz bilo kog razloga nije u mogućnosti da uplaćuje doprinos, neophodno je da podnese zahtev za prestanak osiguranja.

Najveći broj građana koji na ovaj način uplaćuju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, više od 50 odsto njih, odlučuje se na najnižu osnovicu, a to čine uglavnom u kraćem periodu do zaposlenja ili do momenta sticanja uslova za odlazak u penziju – kaže Stanković. – Od 2003. godine, kada je zakonom prvi put predviđena ova mogućnost, do danas oko 270.000 osoba uplaćivalo je doprinose po ovom osnovu, dok trenutno ima oko 34.000 aktivnih uplatilaca.

Najniža osnovica iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade za prethodnih 12 meseci počev od novembra u godini koja prethodi godini za koju se utvrđuju i plaćaju doprinosi, što je za 2018. 23.053 dinara, a najviša pet prosečnih plata, odnosno 329.330 dinara. S obzirom na to da doprinos za PIO iznosi 26 odsto od osnovice, osiguranici će za svoje mesečne uplate u ovoj godini izdvajati od 5.993 do 85.625 dinara.