“Ivanov” najbolji na 22. JPF u Užicu

20. Novembar 2017
“Ivanov” najbolji na 22. JPF u Užicu

Nakon osam predstava iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine izvedenih u okviru 22. Jugoslovenskog pozorišnog festivala koji jeod 13. do 20.novembra održan u Užicu stručni žiri kojim jepresedavao pozorišni reditelj, Dejan Mijač većinom glasova, ARDALIONza najbolju  predstavu pripao je komadu „Ivanov“u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda a u režiji Tatjane Mandić- Rigonat. 

Jednoglasno je doneta odluka da ARDALION ZA NAJBOLJU REŽIJU bude dodeljen ARPADU ŠILINGU, za režiju predstave „Dokle pogled seže“ u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju.

Nagrada ARDALION za najbolju žensku ulogu dodeljuje se ravnopravno Nataši Janjić za ulogu Marijane u predstavi „Priče iz Bečke šume“ u produkciji Dramskog kazališta Gavela iz Zagreba i režiji Igora Vuka Torbice, te Hani Selimović, za ulogu Saše u predstavi Ivanov u produkciji Narodnog pozorišta Beograd i režiji Tatjane Mandić Rigonat – odluka je doneta jednoglasno.

Većinom glasova ARDALION za najbolju mušku ulogu  na tardicionalnom22. Jugoslovenskom pozoršinom festivalu odlazi u ruke Predraga Ejdusa, za ulogu Šabeljskog u predstavi Ivanov u produkciji Narodnog pozorišta Beograd i režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Branku Hojniku  jednoglasno je pripala nagrada za najbolju scenografiju  za predstavu „Priče iz Bečke šume“ u produkciji Dramskog kazališta Gavela iz Zagreba i režiji Igora Vuka Torbice, dok je kao najbolji kostimograf ocenjena Marita Ćopo takođe za predstavu „Priče iz Bečke šume“ u produkciji Dramskog kazališta Gavela iz Zagreba i režiji Igora Vuka Torbice.

Jednoglasna odluka žirija je i za najbolju epizodnu ulogu za koju ARDALION-a iz Užica nosi Srđan Grahovac za ulogu u prestavi „Dokle pogled seže“ u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju.

Jednoglasna nagrada ARDALION za najboljeg mladog glumca i Nagrada        POLITIKE „Avdo Mujčinović“ obradovaće Jelenu Simić za ulogu u prestavi „Dokle pogled seže“ u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju.

Moja_fabrika_prizor_iz_predstave_BNP_Zenica

Specijalni ARDALION za posvećenost problemima društvene zajednice pripao je Bosanskom Narodnom pozorištu iz Zenice koje je na sceni pozorišta u Užicu izvelo predstavu „Moja fabrika“ koju je režirao Selvedin Avdić, u čijem epicentru radnje je uspon i krah Željezare u Zenici koja je decenijama prošlog veka utkala temelje privrednog i svakog drugog napetka ove opštine.

Inače, stručni žiri 22. Jugoslovenskog pozorišnog festivala radio je u sastavu  Dejan Mijač, pozorišni reditelj  koji jebio predsednik žirija, dok su članovi Radivoje Dinulović, arhitekta – scenograf Željka Turčinović, dramaturškinja, glumac Zoran Ljutkov i Nataša Nelević, pozorišna kritičarka.