Izložba o tradiciji srpskih vašara u Sirogojnu

25. April 2023
Izložba o tradiciji srpskih vašara u Sirogojnu
U četvrtak 27. aprila od 13 časova u muzeju Staro selo u Sirogojnu biće otvorena izložba pod nazivom „Tradicija vašara u Srbiji“, prva zajednička izložba članova Etnološke sekcije Muzejskog društva Srbije. Ovim će biti zvanično započete programske aktivnosti ovog muzeja za tekuću godinu.

„Izložbu su realizovali članovi Etnološke sekcije Muzejskog društva Srbije, kao završni deo višegodišnjeg projekta. U realizaciji izložbe učestvovala su 24 etnologa zaposlena u muzejskim institucijama, kroz izbor fotografija i arhivske građe, kao i priređivanje pratećih tekstova. Pristupom koji je od samog početka podrazumevao zajednički rad svih saradnika, stvorena je jedinstvena baza podatka koja sadrži različitu vizuelnu građu o fenomenu vašara sa prostora čitave Srbije. Deo ovog vrednog materijala (iz 18 muzejskih institucija) reprodukovan je na izložbi „Tradicija vašara u Srbiji“, kaže Ivana Jovanović Gudurić, predsednik Etno sekcije MDS i koordinator projekta.

Izložba će biti u muzeju do 23. maja, kada nastavlja svoj dalji put po Srbiji.

Realizaciju izložbe podržava Ministarstvo kulture i infirmisanja a njen krajnji cilj je da vašar kao pojava bude upisan u Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa poput slave ili kola.