Izložba “Užički Minotaur” u Galeriji Reflektor

Autor: uzice.rs
07. Oktobar 2022
Izložba “Užički Minotaur” u Galeriji Reflektor

U subotu 8. oktobra u Galeriji Reflektor biće održana izložba “Užički Minotaur” Slavka Lukovića sa početkom u 19 časova. Izložba traje do 17. oktobra.

Setite se neke knjige koja vas je razvedrila, duhovito i jasno napisane. Smejali ste se i beskonačno zabavljali. A onda pomislite – jest bilo smešno, ali je jako pametno, jer je sasvim istinito. Nije me tek sklonost literarnim interpretacijama Slavka Lukovića navela da reč o „Užičkom Minotauru“ započnem poređenjem sa književnošću. Druga je misao bila, nakon dugog posmatranja njegovih crteža – ne možete ih preleteti, traže da se zadržite: malo je pojava u savremenoj likovnoj umetnosti na Lukovićev način duhovitih, koji se iščitavaju posvećeno i lako, istovremeno sadržajno i jezički promišljeno koncipiranih. Takvu zamisao ćete, čini mi se, lakše pronaći u biblioteci. Minotaur, čovek – bik, pre no što se uselio u zamršenu današnjicu, prešao je nekoliko hiljada godina dug put od mitološke geneze, kroz istoriju umetnosti i književnost, do psihoanalitičkih interpretacija modernog doba. Simbolika Minotaura, kao otelovljenja principa muške plodnosti, zadržala je vitalno prisustvo kroz civilizacijske smene.

Šta je to što je Minotaura Slavkovog i našeg doba promenilo? Najpre dirljiva pomirenost sa uzaludnim pokušajima ostvarivanja simboličkog principa. Slavkov čovek-bik miri se sa neizvesnošću poljuljane muške dominacije, ali se isto tako uzda u upornost svoje duhovitosti, pomoću koje uspeva da priđe naglašeno erotizovanim mladim ženama, sa kojima se spaja u oblaku šaljivih stihova.

Uslovljeno odnosom namera aktera crteža, umetnik Minotaura i ženske figure smešta čas u prazan, čas u kolažno konstruisane prostore, stvarajući sveobuhvatnu scenografiju današnjice – od neutralne pozadine, preko tradicionalne pastorale, do pop-artovskog dizajna i nepretenciozno odabranih savremenih enterijera. Šarolik prostor ispisan jestihovima širokog poetskog raspona – tu nailazimo na narodne pošalice, zatim na stihove omiljene muzike pridošlica sa sela u srpske gradoove 70-ih godina prošlog veka (nazvaćemo je klasik-narodnjak), na nežne stihove srpskog romantizma (planski izdvojene iz konteksta u svrhu erotizacije crteža), najzad i na originalne i socijalno-aktuelne stihove samog Lukovića.

SLAVKO LUKOVIĆ
Rođen u Užicu 1988. godine. Nakon završene srednje Umetničke škole u Užicu, upisuje Fakultet likovnih umetnosti, odsek grafika, u Beogradu, u klasi Dobrice Bisenića. Master studije završio na istom fakultetu 2012. godine u klasi Žarka Smiljanića.
Do sada je izlagao na 11 samostalnih izložbi i učestvovao na preko 70 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Fotografija preuzeta sa www.uzice.rs