Izložbe narodnih nošnji, fotografija i grnčarskih radova u Gradskom kulturnom centru

Autor: uzice.rs
17. Avgust 2023
Izložbe narodnih nošnji, fotografija i grnčarskih radova u Gradskom kulturnom centru

U okviru programa 15. Međunarodnog dečijeg festivala folklora “Licidersko srce” u Gradskom kulturnom centru otvorene su izložbe narodnih nošnji, fotografija i grnčarskih radova učesnika ovogodišnjeg i prethodnih festivala. Izložbe je otvorio Ratko Trmčić, član Gradskog veća.

“Pred nama su tri izložbe, a prva raskošna i bogata prikazuje nam nošnje zemalja učesnica, gde na se na poseban način upoznajemo sa tradicijom kroz odeću, kostime, vez, nakit i drugo specijalno, doneto za ovu priliku. Vizuelno različite, ove nošnje povezuje to što su sve deo narodnog nasleđa izrađene sa puno patriotizma ljubavi i ukusa”.

Govoreći o izložbi fotografija Dragana Karadarevića, Trmčić je naglasio da je reč o fotografijama sa prethodnih festivala, koje su zabeležene aparatom vrhunskog fotoreportera.

“Već četvrt veka Karadarević umećem profesionalno prati raznovrsna ovdašnja dešavanja, dobija nagrade i ostavlja trajni trag slikajući za razne medije i dokumentaciju grada Užica. Razvio je autentičan stil, po kome je prepoznatljiv i van našeg grada. Za njega je fotografija najveća ljubav, a tu vezu moguće je uočiti i na ovde izloženim fotografijama”.

Uz zahvalnost organizatorima festivala, Udruženju građana ERA, na ukazanom poverenju, Karadarević je istakao da nije bilo lako, od preko 20 hiljada fotografija odabrati nekolicinu, ali i da je siguran da su za ovu izložbu napravili dobar izbor.

Jednako zanimljiva je i izložba grnačrskih radova učesnika sa prethodnih festivala. Reč je o radovima učesnika festivala, nastalih na radionicama u Zlakusi.

U svim festivalskim dešavanjima Užičani mogu uživati do petka 19. avgusta, a u čarima igre, pesme i tradicije učesnika iz 15 zemalja uživaće i meštani i posetioci Zlatibora i Višegrada.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs