“Izuzetna Vukova nagrada” za JPF

26. Decembar 2016
“Izuzetna Vukova nagrada” za JPF

Narodno pozorište iz Užica je dobitnik 53. „Izuzetne Vukove nagrade” za 2016. godinu koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije. Ostali dobitnici su Gimnazija “Veljko Petrović” iz Sombora i književnik i naučnik Miodrag Maticki. Nagrada se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture u Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru.

Za tu prestižnu nagradu Užičko pozorište kandidovao je grad Užice. U predlogu je navedeno da je Narodno pozorište Užice jedna od najuspešnijih ustanova kulture u zemlji koja obeležava tri značajna jubileja:160 godina od osnivanja Teatralnog društva, 70 godina od osnivanja NP Užice i 20 godina Jugoslovenskog pozorišnog festivala.

Sedam plodnih decenija Narodnog pozorišta Užica krasi kontinuitet u uspešnim nastupima, negovana publika, istaknuti književnici i umetnici koji su stasali upijajući misli i poruke sa njegovih pozorišnih dasaka.

Žiri je odlučio da Vukove nagrade za 2016. pripadnu kompozitoru Miroljubu Aranđeloviću Rasinskom, teologu Draganu Vukiću, OŠ “Braća Aksić” iz Lipljana i dirigentu Đorđu Pavloviću.

Dobitnici Vukove nagrade su i istoričar umetnosti Delfina Rajić, molekularni biolog Elizabeta Ristanović, kulturni poslenik Jugoslav D. Stajkovac, dramska umetnica Ljiljana Stjepanović, likovni umetnik Zagorka Stojanović i dramski pisac Miladin Ševarlić.

Žiri je radio u sastavu Momčilo Antonović, Svetislav Božić, Milovan Vitezović, Žarko Dimić, Bora Dugić, Rada Đuričin, Dragan Mraović, Selimir Radulović i Ljubivoje Ršumović.

Sve nagrade su donete jednoglasno, a tradicionalno će biti uručene početkom februara.