”Jefimija” organizuje uličnu akciju ”Cvet koji život znači”

13. Maj 2022
”Jefimija” organizuje uličnu akciju ”Cvet koji život znači”

U subotu, 14. maja 2022. godine u periodu od 8 do 12 časova u ulici Dimitrija Tucovića, održaće se 20. po redu ulična akcija prodaje cveća namenjena Fondu Savetovališta za žene sa invaliditetom obolele od raka dojke ”Jefimija”.

Iz ove organizacije podsećaju da je rak dojke najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji i da je prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje ”Dr Milan Jovanović Batut”, 2020. godine je registrovano 4.636 novoobolelih i 1.665 umrlih žena od raka dojke. Na žalost, po smrtnosti od raka dojke, Srbija se sa Crnom Gorom sada nalazi na neslavnom prvom mestu u Evropi!!!

Od kako postoji ”Jefimija”, od 2000. godine, u Zlatiborskom okrugu postoji i tendencija pada smrtnosti od raka dojke. Zvanični podaci pokazuju da je 2014. godine smrtnost u našem okrugu bila za čitavih 8% manja u odnosu na centralnu Srbiju. To znači da na svakih sto žena, kod nas preživi njih osam više.

Sve je to rezultat naših zajedničkih napora kojima je doprinela i ova ulična akcija. Ona ima za cilj da nas opomene da treba da učinimo sve da bismo ostali zdravi što podrazumeva zdrave stilove života i redovne preventivne kontrole, pogotovu u rizičnim godinama.

Akciju, kao i svake godine podržavaju Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Zdravstveni centar i Opšte bonice Užice, Grad Užice. Tu su i naši stalni prijatelji: JKP Bioktoš, proizvođači cvetnog rasada Irena Savić iz Gorjana, porodice Tikvić i Markićević iz Pilatovića, buregdžinica Blu Mun, lokalni i regionalni mediji i drugi dobronamerni humani ljudi.

Iz “Jefimije” pozivajunaše sugrađanke i sugrađane da i ove godine, kao što su i prethodnih devetnaest, pomognu akciju kako bi se zajednički ostvarili bolji uslovi za očuvanje zdravlja i lečenje i ozdravljenje obolelih.