Još jedan projekat prekogranične saradnje uz podršku EU

Autor: uzice.rs
20. Septembar 2023
Još jedan projekat prekogranične saradnje uz podršku EU

Izrazivši zadovoljstvo nastavkom saradnje u okviru novog projekta prekogranične saradnje između Srbije i BiH, odnosno gradova Užice i Tuzla, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević zahvalila se partnerima iz Evropske unije koji ovakve vidove saradnje prepoznaju kao veoma značajne. Ona je podsetila i na ostale za građane Užica važne projekte koji su uz podršku EU realizovani u proteklom periodu.

www.uzickarepublikapress.rs

“2,1 milion evra vredni su naši zajednički projekti koje smo realizovali u prethodnih nekoliko godina. Zajedno smo uradili kišnu kanalizaciju u Ulici Miloša Obrenovića u Krčagovu, izgradili smo i stavili u funkciju neolitsko naselje, rekonstruisali objekat Narodnog pozorišta Užice, uspostavili sistem odbrane od poplava u prekograničnom području Srbija-Bosna i Hercegovina, ali i unapredili sistem upravljanja nad javnom svojinom. Ponosni na ovu saradnju i na obostrano zadovoljstvo trenutno realizujemo projekte rekonstrukcije užičkog antituberkuloznog dispanzera i otvaranja prvog seoskog vrtića u Karanu vredne 920 hiljada dolara. O značaju svih pomenutih projekata ne treba posebno govoriti, dovoljno je reći da je zahvaljujući njima unapređen kvalitet života naših sugrađana, bilo da je reč o oblasti zdravstva, obrazovanja, zaštite životne sredine ili turizma. Zato smo sigurni da će i ovaj novi projekat, vredan gotovo 400 hiljade evra, koji danas zvanično pokrećemo u velikoj meri uticati na dalji razvoj turizma i unapređenje turističke ponude, kako u Zlatiborskom okrugu, tako i Tuzlanskom kantonu”.

Govoreći na početnoj konferenciji projekta “Novi lokaliteti za boravak na otvorenom u svrhu unapređenja kvaliteta turističkog proizvoda” Martin Klaucke šef sektora II operacije Delegacije EU u Srbiji, posebno je istakao značaj prekogranične saradnje, kao segment koji EU veoma ceni i rado podržava.

 

“Ovaj projekat baviće se posebnim aspektima turizma kao što su ruralni i zeleni turizam koji su veoma bitni a znamo da ovaj region ima veliki potencijal baš za razvoj tih aspekata turizma. Nadamo se da će ovaj projekat koji počinjemo danas kao i mnogi drugi projekti doprineti razvoju ovog veoma lepog regiona u turističkom pogledu. Ovaj projekat će u BiH doprineti razvoju ekoloških parkova a u Srbiji kampova, ali će doprineti i svim turističkim organizacijama i ljudimakoji se bave turizmom”.

Prema rečima Dunje Đenić pomoćnice ministra turizma i omladine ovaj projekat predstavlja nastavak uspešno završenih i realizovanih projekata finansiranih od strane EU pre svega, ali i projekata koji je finansiralo nadležno Ministarstvo turizma i omladine, kao i projekata koji u osnovi imaju razvoj dobrih međususedskih odnosa sa BiH.

“Ono što je zajednički imenitelj i što je jako važno kod svih ovih projekata jeste važnost odabira pravog turističkog proizvoda i to sa druge strane predstavlja dobar strateški pristup u planiranju projektnih aktivnosti i raspodeli finansisjkih sredstava. Na ovaj način mi zapravo osiguravamo dugoročno ostvarenje ciljeva, a kada posmatramo turizam kao granu privrede to svakako predstavlja uvećanje turističkog prometa, u ovom slučaju u broju dolazaka i stranih i domaćih turista”.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić podsetio je da je ovo četvrti projekat prekogranične saradnje dva grada, Tuzle i Užica.

“To pre svega dokazuje i pokazuje našu veoma blisku povezanost, ozbiljnost prema zajedničkim ciljevima i opredeljenost da zajedno razvijamo i novi turistički proizvod. Možemo još više povezivati ove geografske celine i svim građanima i Tuzle i Užica unaprediti kvalitet života i približiti ih jedne drugima”.

Nosilac projekta je Turistička organizacija regije Zapadna Srbija u parnerstvu sa Udruženjem za razvoj Nerda, gradom Tuzla i i Turističkom zajednicom grada Tuzla, a početna konferencija je po rečima direktora Miroslava Rađena prilika da se predstave svi projekti, koji se u okviru pregograničnih programa EU realizuju u turističkoj regiji Zapadna Srbija.

Projekat predviđa opremanje i dogradnju rekreativnog parka na otvorenom na lokalitetu Ilinčica u Tuzli i uspostavljanje 9 eko- kamping zona u turističkoj regiji Zapadna Srbija, koje podrazumevaju odmorišta, eko-kampove i sadržaje za najmlađe. Radiće se i na izgradnji kapaciteta turističkih aktera, uz obuke za upravljanje novim sadržajima pružaocima turističkih usluga. Takođe, u okviru veb stranica projektnih partnera izradiće se aplikacije za promociju pratećih usluga na obe destinacije.

Fotografije u tekstu preuzete sa www.uzice.rs

Naslovna fotografija—uzickarepublikapress.rs