Kako se adekvatno pripremiti za izlaganje kože sunčevom zračenju?

Autor: Aleksandra Radosavljević/doktok.rs
18. Jul 2023
Kako se adekvatno pripremiti za izlaganje kože sunčevom zračenju?

Stiglo je leto! Sezona odmaranja, kupanja i – sunčanja. Preplanuli ten svima lepo stoji, ali koliko god uživali u njemu, treba znati kako se adekvatno pripremiti za izlaganje kože sunčevom zračenju i kako ne dobiti nikakve posledice od istog. Pre svega, treba razumeti šta je to UV spektar.

UV (Ultra Violet) ili ultraljubičasto zračenje je deo svetlosnog zračenja koje na Zemlju iradira Sunce. Postoje tri glavna tipa UV zraka: UVAUVB i UVC.

UVC zraci se većinski apsorbuju u ozonskom omotaču i ne dopiru do Zemljine površine, dok UVA i UVB zraci prolaze kroz atmosferu i glavni su krivci štetnog dejstva sunčevih zraka na našu kožu. Oni izazivaju genetske mutacije i mogu dovesti do karcinoma kože. Ultravioletni zraci koji dopiru do naše kože napadaju ćelije i u tom sudaru stvaraju posebna jedinjena, tzv. slobodne radikale. Oni su vrlo agresivni i reaktivni, dovode do oštećenja ćelija i njihovog sadržaja. Na taj način dolazi do genetskih mutacija koje mogu da učestvuju u stvaranju melanoma. Kada je ćelija “napadnuta” UV zracima, ona pokušava da se “brani” tako što stvara melanin.

Melanin je pigment zahvaljujući kom naša koža, kosa i oči imaju boju. Neko ima više melanina, neko manje i od toga zavisi boja našeg tena. Kada je koža oštećena suncem, ona sintetiše više melanina kao mehanizam odbrane i samim tim naša koža tamni– crni. Imajući to u vidu, taman ten je već znak da je koža oštećena UV zracima.

SPF (Sun Protect Factor) je faktor zaštite od sunčevih zraka. Pokazuje koliko će Vas proizvod zaštititi od UVB zraka. Brojka koja stoji uz oznaku SPF pokazuje dozu sunčevog zračenja koja će dovesti do crvenila kože zaštićene tim preparatom, u odnosu na količinu zračenja koja je potrebna da izazove crvenilo kože bez ikakve zaštite. Prosto rečeno – to je deo UV zraka koji prolazi kroz zaštitni sloj sredstva i dolazi do kože. Dakle, veći faktor = jača zaštita od sunca.

Trebati imati u vidu da to nije bukvalna zaštita, u smislu SPF 100 štiti 100%, a SPF 50 štiti 50% i više. Računica za zaštitu je sledeća:

  • SPF 15 blokira 93% UVB zraka,
  • SPF 30 blokira 97% UVB zraka,
  • SPF 50 blokira 98% UVB zraka.

Čak i ako se koža ne zacrveni, UVA zraci mogu izazvati neprimetno oštećenje. Zato je važno da vaš preparat za sunčanje sadrži odgovarajuć SPF faktor, ali i da sadrži UVA filtere koji će omogućiti širi spektar zaštite – birajte prozivode koji na sebi imaju oznaku za SPF i za UVA filter (nekada to može biti obeleženo i kao “BroadBand spectrum”).

Kada znamo “sa čim imamo posla”, možemo se posvetiti inicijalno pripremi kože za sunčanje.

Priprema kože uključuje izlaganje sunčevom zračenju u kraćim intervalima, 10-15 min 3-4x nedeljno, oko mesec do dva pre planiranog letovanja, taman toliko da se koža “navikne”. Početna zaštita treba da bude sredstvima sa SPF 50, koja se nakon dobiijanja prve boje mogu zameniti sa proizvodima sa SPF 30, ukoliko ne postoje problemi sa crvenjenjem na Suncu. Ukoliko ipak patite od ovog problema, odnosno prvo “pocrvenite”, pa “pocrnite”, preporučuje se zaštita sredstvima sa SPF 50 tokom čitavog leta.

Takođe, treba znati da je i za osobe koje su osetljivije i koje teško mogu da borave na Suncu bez posledica, nauka napredovala do mere da postoje pripreme kože za letnju sezonu, od oralnih preparata, do UVA i nbUVB komora koje služe da se koža “privikne“ na izlaganje. Nikako ne treba ići u solarijum i na taj način “praviti podlogu” – to može biti samo štetno, kao i bilo koji boravak u solarijumu. Ukoliko niste imali vremena da se pripremite za boravak na otvorenom – ne brinite, možete takođe koristiti SPF 50 sve vreme.

Naredni korak je adekvatno korišćenje preparata. Tu je važno shvatiti koje su količine sredstva potrebne za različite delove tela. Željena količina je 2 mg po kvadratnom centimetru, a s obzirom da je to gotovo nemoguće izračunati i pravilno rasporediti u praksi, treba se voditi sledećom računicom: količina koja staje u kafenu kašičicu (jednako tome da nanesete na dva prsta šake) je mera – jedna doza za lice, glavu i prednju stranu vrata, jedna za svaku ruku, jedna do dve za svaku nogu (u zavisnosti od telesne mase osobe), jedna za grudi i abdomen, jedna za leđa i zadnju stranu vrata.

Ne treba zaboraviti i na šake, stopala i uši, kao i na poglavinu kod osoba koje nemaju kosu. Takođe, treba koristiti stikove za zaštitu usana sa faktorom. Sredstva treba nanositi 20 min pre izlaganja, svaki put kada se izađe iz vode, ukoliko postoji intenzivnije znojenje, a ukoliko boravite napolju duže od 2h, treba da obnovite zaštitini sloj sredstva na koži mazanjem novog. Ne treba boraviti na direktnom zračenju duže od 2h, treba tražiti hlad i hidratantne napitke, pre svega vodu.

Podjednako je bitna i nega nakon sunčanja. Na tržištu postoji mnoštvo preparata, od čega je bitno koristiti teksturu koja Vam odgovara. Ja preporučujem gel forme, zbog lakšeg upijanja i prijatnog osećajq na koži koji ostaje nakon njih. U sastavu je bitno da proizvod ima vitamin E, aloe veru, ceramide, lipide, ulja, polifenole.. Bilo šta od navedenog može imati blagotvoran efekat na kožu nakon sunčanja.

Ukoliko, ipak, dođe do stvaranja opekotina zbog nepoštovanja od bilo kojih smernica navedenih iznad, treba znati da je potrebno odmah se javiti lekaru. Koliko god ova stanja izgledala bezazleno, postoji šansa pojave ozbiljnih oštećenja ukoliko se ne tretiraju adekvatno, kao i pojave sunčanice i neuroloških sekvela.

Skrenula bih pažnju posebno na pregled mladeža. On se preporučuje minimum jednom godišnje i vrsta je preventive raka kože. Najbolje je uraditi dermoskopski pregled pre letovanja, kada koža nije osunčana, jer i mladeži, kao i koža, mogu da “pocrne”, odnosno da promene boju nakon sunčanja. Tek ukoliko dermatolog proceni da postoji rizik da je neka promena potencijalno opasna ili da je sigurnije za Vas da redovnije radite pregled mladeža, na dermoskopiju ćete dolaziti češće, u proseku na svakih 3-6 meseci.

Kao zaključak bih izdvojila:

  • pregledajte mladeže pre leta,
  • mažite sredstva sa zaštitnim faktorom pri svakom izlasku na otvoreno,
  • vodite računa da je na proizvodu notiran i UVA filter,
  • nemojte zaboraviti da obnovite sredstvo,
  • da namažete teže dostupna mesta i
  • od 10-16h uživajte u hladu uz neki rashlađujuć napitak – izlažite su Suncu racionalno i adekvatno i uživajte u letu koje je pred nama 🙂

Ukoliko želite da razgovarate na ovu ili neku drugu temu, DokTok stručnjaci su dostupni za konsultacije  svakog dana u nedelji. Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju već danas.

Naslovna fotografija—doktok.rs