Kampanja “Daj pedalu raku” od subote 23. septembra

Autor: uzice.rs
22. Septembar 2023
Kampanja “Daj pedalu raku” od subote 23. septembra

Povodom obeležavanja međunarodnog Meseca borbe protiv raka dojke, Savetovalište za žene obolele od raka dojke ‘”Jefimija’” i grad Užice, tradicionalno 9. godinu za redom, u subotu, 23. septembra u 11 časova, ispred restorana “Plaža” na Gradskoj plaži, organizuje skup podrške kampanji “Daj pedalu raku” u saradnji sa Ženskim centrom Milica, a pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja , Ministarstva omladine i sporta i podrškom Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

“Imajmo na umu da Srbija sa svojih 4.600 obolelih i 1.600 umrlih godišnje, u evropskom proseku po broju obolelih, ali na prvom mestu po broju umrlih u Evropi!!! Godišnje od raka dojke, koji je izlečiv preko 90% ako se otkrije na vreme, umre 1600 žena ali nemojmo zanemariti podatak da rak dojke preživi RAK DOJKE PREŽIVI 3.000 žena zahvaljujući činjenici da se rak otkrio i lečio na vreme odgovarajućim terapijama!!!

Ovom izuzetno značajnom kampanjom svi zajedno skrenućemo pažnju na važnost redovnih pregleda i samopregleda, promovišući zdrave stilove života, među kojima su umerena težina, rekreacija i biciklizam idealni za žene kako u slučaju prevencije tako i rehabilitacije kod žena operisanih od karcinoma dojke, koje su zbog smanjene funkcije ruke ograničene izborom sporta”, navodi se u saopštenju “Jefimije”.

Ovaj skup se organizuje kao nastavak ranijih aktivnosti, pod pokroviteljstvom grada Užica koji je pre šest godina potpisao Memorandum o saradnji sa organizatorima manifestacije – Ženskim centrom Milica. Događaj je uvršten i u kalendar proslave Dana grada Užica za 2023. godinu.

Tokom celog oktobra na led ekranu na Trgu partizana, redovno će biti emitovane motivacione poruke o neophodnosti redovnih kontrolnih pregleda i samopregleda koji će biti ilustrovani i kratkim filmom.

Kampanja se realizuje u 30 gradova Srbije, Slovenije i Hrvatske, a Užice se kampanji pridružuje kroz rekreaciju, šetnju i vožnju do Velikog parka. Na kraju događaja, pink baloni poleteće u nebo za sve one koje nisu uspele da se izbore sa ovom bolešću.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs