Karavan “Zajedno možemo” u Užicu

Autor: uzice.rs
22. Oktobar 2023
Karavan “Zajedno možemo” u Užicu

Prilikom posete karavana “Zajedno možemo” Užicu, novinarka Dea Đurđević je u ime udruženja „Budimo zajedno“ uručila poklon užičkom paraatletičaru Nebojši Đuriću.

Dolazak karavana “Zajedno možemo” po rečima gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević, još jedna je prilika da se istakne odlična saradnja sa užičkim udruženjima osoba sa invaliditetom.

“Njihove ideje, predlozi, problemi , za nas su smernice i po pitanju finansijske, ali i svih drugih oblika podrške. Takođe znate da se trudimo da osobe sa invaliditetom uključimo u sve aktivnosti, počev od kreiranja važnih i strateških dokumenata do učešća u tradicionalnim manifestacijama i programima. Na našu podršku mogu da računaju i kada je u pitanju povećanje pristupačnosti, gde je ostvaren značajan napredak u prethodnih nekoliko godina i to izgradnjom prilaznih rampi, liftova, taktilnih staza, nabavkom adekvatnih vozila u javnom saobraćaju. Pratimo sportske i ostale uspehe i rezultate i posebno ih nagrađujemo, a stipedijama podržavamo uspehe u školama i na fakultetima. Naravno uvek ima prostora za bolje i više ali sigurna sam, zajedno, kao i do sada, nastavićemo u smeru unapređenja i poboljšanja kvaliteta života kako članova udruženja osoba sa invaliditetom , tako i svakog pojedinca”, naglasila je gradonačelnica.

Ovaj karavan obišao je nekoliko gradova u Srbiji, sa ciljem isticanja pozitivnog primera uspešne osobe sa invaliditetom u lokalnim samoupravama. U Užicu je jedan od njih paraatletičar Nebojša Đurić i njemu je kao znak pažnje Dea Đurđević novinarka i predsednica udruženja “Budimo zajedno” uručila poklon.

“Mi smo karavan koji putuje Srbijom, informiše i želi da okupi sve lokalne samouprave, a pre svega osobe sa invaliditetom koje žele da ostvare svoja prava. Zato nam je važan taj prvi javni registar osoba sa invlaiditetom, da upoznamo sve sa onim što mi radimo i da vidimo šta je ono što je nama potrebno. Kada kažem nama, mislim nama kao kategoriji osoba sa različitim vrstama invaliditeta kojih ima od 500 do 700 hiljada na teritoriji čitave Srbije, samo nigde nismo popisani. Treba da budemo popisani, da bismo znali kome šta treba i tražili da se ostvare naši ciljevi. Država je voljna, razgovarali smo, samo moramo mi zajedno da budemo složni i zato je ime karavana “Zajedno možemo”.

Nebojša Đurić se u svoje i ime svih osoba sa invaliditetom zahvalio na aktivnostima koje relaizuje karavan.

“Hvala gradu Užicu i našoj gradonačelnici, a naravno i našoj heroini Dei Đurđević na ovom karavanu i naporima. Želimo da se i ostali gradovi ugledaju na naš koji nama izlazi u susret, pomaže i prilagođava se našim potrebama. Važna je naša sloga za dalje unapređenje položaja osoba sa invaliditetom i jednako je važno da izađu iz senke i bave se stvarima koje vole bilo da je u pitanju sport ili neka druga aktivnost”.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs