Karcinom pluća odnese 4 500 života godišnje

02. Avgust 2018
Karcinom pluća odnese 4 500 života godišnje

Svetski dan borbe protiv raka pluća obeležava se 1. avgusta, a stručnjaci naglašavaju da se sumorne statistike mogu promeniti samo prevencijom i ranom dijagnostikom.

Svake godine u Srbiji od ove bolesti oboli 6.000 osoba, a umre oko 4.500 pacijenata. Kada se brojke prevedu na dnevni nivo to znači da se svakog dana dijagnostikuje 20 novoobolelih, a bitku sa tom teškom bolešću izgubi 12 ljudi.

Istraživanja pokazuju da je u Srbiji od 1999. godine do 2009. godine broj obolelih od karcinoma pluća povećan za oko 30 odsto.

Iako je karcinom pluća najsmrtonosniji, on je i jedini karcinom koji se može prevenirati jer su glavni faktori rizika pušenje, genski faktori, aerozagađenje, tvrde stručnjaci, dodajući da je evidentno da pušenje uz aerozagađenje uzrokuje pojavu karcinoma pluća, pri čemu je jasno dokazala zavisnost između popušenih cigareta, godina pušačkog staža.

Smrtnost od karcinoma pluća u Srbiji je velika jer se bolest otkriva obično u odmakloj fazi. Tek u 15 do 20 odsto slučajeva bolest se otkrije u ranoj fazi kada postoji veće šansa za izlečenje.

Bolest je podmukla, ne daje nikakve znake a onog trenutka kada se ispolje određeni simptomi tada je najčešće već u uznapredovaloj fazi.

Simptomi koje mogu ukazati na bolest i koje ne treba zanemariti su sviranje u grudima, dugotrajni kašalj koji traje više od mesec dana, česte infekcije disajnih organa koje se ponavljaju sa iste strane pluća, grudnog koša, bolovi u grudima, gušenje, slabost, malaksalost, krv u ispljuvku.