Kazne za krivično gonjenje pomažu invalidima

09. Jul 2016
Kazne za krivično gonjenje pomažu invalidima

Grad Užice, Osnovna škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju „Miodrag V. Matić“ i Udruženje invalida dečje i cerebralne paralize dobili su oko devet miliona dinara za projekte koje će finansirati Ministarstvo pravde od sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja. Po tom osnovu ukupno je prikupljeno preko 351 milion dinara čime će na području cele Srbije biti finansirano ukupno 67 projekata.

Osnovna škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju „Miodrag V. Matić“, zahvaljujući dobijenim sredstvima u narednih pet meseci izgradiće platformu za vertikalni transport koja će učenicima sa invaliditetom i otežanim kretanjem omogućiti da samostalno dođu do svih prostorija u školi. Vrednost projekta je 3.370.000 dinara.

 

Škola „Miodrag V.Matić“ godinama se suočava s velikim problemima, prvenstveno zbog arhitektonskih barijerama, tako da je odobreni novac dobrodošao za rešavanje dela problema i stvaranja uslova za kvalitetniji boravak učenika, rekla je Marica Lazović, defektolog ove škole. Ona je istakla da od 2012. godine, škola „Miodrag V. Matić“ ne obrazuje samo decu sa oštećenim sluhom, već i decu sa svim drugim smetnjama u razvoju a jedina je takve vrste na području Zlatiborskog okruga i dodala da škola ima internat i trenutno je pohađa 40 učenika. Osim toga osoblje škole pruža stručnu podršku i za oko 350 dece iz okruga, koja pohađaju redovne škole i vrtiće.

Udruženje invalida dečje i cerebralne paralize, Ministarstvo pravde podržalo je sa 2,8 miliona dinara. Odobrenim projektom ovo udruženje će u Sevojnu u prostoru Biznis inkubatora pokrenuti sušaru za voće i zaposliti tri osobe sa invaliditetom.

S obzirom da sada nemamo uslove za otkup i skladištenje voća, kao ni dozvolu da trgujemo prehrambenim proizvodima, za sada ćemo samo uslužno sušiti voće rekao je Čedomir Cicović iz Udruženja dečje i cerebralne paralize. On tvrdi da će buduća sušara, čija je nabavka u toku, biti jedna od najsavremenijih u užikom kraju, a da će osim voća moći da suši i povrće, lekovito bilje i gljive. Cicović je dodao da je posebno zadovoljan što su u fokusu sva tri projekta koji su odobreni u Užicu, osobe sa invaliditetom.

Za tri miliona i 750 hiljada dinara, grad Užice izgradiće platformu koja će povezati šetalište na gradskoj plaži sa starim železničkim mostom i šetalištem koje ide trasom stare pruge, tako da će ove lokalitete moći da koriste i osobe sa invaliditetom.

Po tome će Užice biti jedan od retkih gradova u Srbiji u kome je moguće u šetnju krenuti iz samog centra grada i duž Đetinje stići do netaknute prirode, što je poseban užitak u vrelim letnjim danima, kazao je gradonačelnik Tihomir Petković, izražavajući zadovoljstvo što je Užice dobilo čak tri projekta. Petković veruje da se cenio kvalitet i da je donator upravo to prepoznao u užičkim projektima, naglašavajući da su bez sredstava ostali Novi Sad i Kragujevac.

Treba istaći da će pored tri projekta u Užicu, na području Zlatiborskog okruga sredstvima Ministrstvo pravde od sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja biti finansirani i projekti u opštinama Nova Varoš i Prijepolje.

Za nabavku biohemijskog analizatora za Dom zdravlja Nova Varošˮ odobreno je milion i 860 hiljada dinara, a projekat mora biti završen do kraja jula meseca ove godine.

Međuopštinskoj Organizaciji Saveza Slepih Srbije Prijepolje odobren je projekat „Znanjem do istih prava na životˮ, koji će do 30. novembra ove godine biti finanisran sa ukupno 639 hiljada dinara.