Kaznenom politikom sačuvati kontejnere i životnu sredinu

26. April 2018
Kaznenom politikom sačuvati kontejnere i životnu sredinu

Paljenje kontejnera, česta je pojava u ovom periodu godine kada se masovno uređuju dvorišta i imanja, kako u naseljenim mestima Čajetina i Zlatibor, tako i u seoskim mesnim zajednicama.

Dešava se da nesavesni pojedinci prikupljeni otpad odlažu u kontejnere, a potom ih pale, što prouzrokuje veliku materijalnu štetu i opasnost po okolinu.

požar-1-225x300

Samo u jednom danu, prvo u Šljivovici, a potom i u Krivoj Reci zapaljena su dva kontejnera, a na jednoj lokaciji zbog vatre koja se brzo proširila morala je da interveniše i vatrogasna služba. Na ovaj način pričinjava se velika materijalna šteta KJP „Zlatibor“, pa će zbog ovakvog ponašanja pojedinaca ubuduće biti primenjivane određene kaznene mere.

„Po Odluci o komunalnom uređenju Opštine Čajetina članom 54 zabranjeno je bacanje u korpu za otpatke zapaljivog i drugog nepripadajućeg sadržaja,  rasturanje otpadaka iz posuda za otpad,  kao i spaljivanje otpada u samim kontejnerima. Novčanom kaznom u prekršajnom postupku kazniće se za prekršaj ako ne postupe po nalogu komunalne inspekcije: fizičko lice u iznosu od 20 000 do 50 000 dinara, odgovorno lice u pravnom lici u iznosu od 25 000 do 50 000 dinara, preduzetnik u iznosu od 50 000 do 500 000 dinara i pravno lice u iznosu od 100 000 do 1 000 000 dinara“, ističe Danka Nikolić komunalni inspektor OU Čajetina. Napominje da će svako lice koje bude uhvaćeno u prekršaju biće sankcionisano od strane komunalne inspekcije.

Pored paljenja komunalnog otpada, često dolazi i do paljenja strnjišta što je po Odluci o komunalnom uređenju opštine Čajetina takođe zabranjeno. To za posledicu ima dugotrajno uništavanje zemljišta, naročito ukoliko se to čini svake godine, a uz to vatra se može proširiti i izazvati ozbiljne požare.  Zbog toga iz ove službe apeluju na sugrađane da prikupljeni otpad odlažu na uglu dvorišta, odakle će ga po planu odvoženja kabastog otpada ukloniti služba KJP „Zlatibor“.