„Ko je junak našeg doba?“

Autor: uzice.rs
20. Oktobar 2019
„Ko je junak našeg doba?“

24. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ ove godine počinje 5. i traje  do 12. novembra. Publika će u ovom periodu imati priliku da uživa u sedam takmičarskih predstava, a poslednjeg osmog dana Festivala domaće užičko pozorište izvešće u čast nagrađenih predstavu „Kako život“ po tekstu Nine Mitrović u režiji Slavenka Saletovića.

Festival će otvoriti Narodno pozorište iz Beograda predstavom „Nečista krv“, Borislava Stankovića u režiji Milana Neškovića. U takmičarskom delu biće prikazane i predstave „Lorencačo“  Alfreda De Misea, u režiji Borisa Liješevića Jugoslovenskog dramskog pozorišta, „Vrat od stakla“ Biljane Srbljanović, u režiji Jagoša Markovića Jugoslovenskog dramskog pozorišta, „Sećaš li se Doli Bel“ u režija Kokana Mladenovića, rađena prema romanu Abdulaha Sidrana Kamernog teatra 55 Sarajevo, „Tartif“ Srpskog narodnog pozorišta u koprodukciji sa Narodnim pozorištem iz Sombora, po motivima originalne Molijerove drame u režiji Igora Vuka Torbice, „Kavkaski krug kredom“ Narodno pozorište Sarajevo u režiji Paola Mageli, “ Blue moon“ Satirično kazalište Kerempuh Zagreb u režiji Borisa Liješevića.

„Slogan ovogodišnjeg 24. JPF glasi „Ko je junak našeg doba?“ i mislim da sa ovim sloganom nastavljamo našu tradiciju pitanja i osvrta na neke krucijalne teme i probleme sa kojima se čovek ovog doba susreće“, istakao je Nemanja Ranković, umetnički direktor Narodnog pozorišta Užice i dodao: „Počeli smo da mapiramo neke probleme koji bi bili interesantni i koje bi trebalo izvući u prvi plan, tako da smo došli do tog pitanja „Ko je junak našeg doba?“ u stilu pokušaja našeg pojašnjenja šta je frustracija koju današnji čovek ima i kako jedni drugima možemo pomoći. Krucijalno pitanja jeste ko bi danas mogao služiti kao primer dobre prakse.“

„Izabrali smo sedam zaista vrednih predstava, ali publika je ta koja će doći da gleda predstave i dati svoj konačni sud. Radi se o krajnje renomiranim režiserima, jako dobrim glumcima, značajnim temama i najvrednijim predstavama koje se u ovom trenutku pojavljuju kako u Srbiji tako i u regionu. Izbor nije bio lak, kao i uvek, svake godine izlaze nove predstave, ima ih dosta, ali kao i za druge festivale biraju se izvrsne predstave, jer nisu sve predstave za užički festival“, rekao je Bojan Munjin, selektor Festivala.

„Užice kao jedan grad sa urbanim duhom, duhom koji brusi kvalitet duži niz decenija unazad, uvek je jedino tako mogao i može da opstane, težeći novim kvalitetima. Mi se u pozorištu trudimo da tako i bude jer Festival, bez ove vrste duha, naših sugrađana i odnosa Grada prema njemu ne bi ni bilo i osnova ovog festivala jeste publika, njoj hvala što nas podržava“, naveo je Zoran Stamatović, direktor Narodnog pozorišta Užice.

„U selekciji nema Crne Gore, nije činjenica da oni nemaju dobrih predstava, pogledali smo celu produkciju, ali oni su napravili takve predstave da ne mogu da stanu na našu scenu fizički i sami su sebe eliminisali. Meni je žao jer se prvi put dešava da Crna Gora neće učestovavati na našem festivalu. Iz BiH imamo dve izuzetne predstave, dva izuzetna reditelja i dva izuzetna pisca i oni će se ozbiljno takmičiti ove godine za nagrade festivala“, navodi Stamatović.

Najavljujući Festival Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica je rekao: „Festival dugi niz godina opravdava svoje postojanje, okupljajući ljude koji žele da ruše predrasude. Ove godine imaćemo sedam predstava iz našeg regiona, iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Festival je prilika da se gosti uvere u gostoprimstvo Užičana i neko kulturno nasleđe našeg grada. Želim da pozovem sve zainteresovane, da posete Užice u tom periodu, smatram da će za svakoga imati po neka predstava koja je po njihovom ukusu i da će se lepo provesti u našem gradu.“

Inače, ovogodišnji stručni žiri Festivala čine Lenka Udovički – rediteljka, predsednica žirija, Rijeka/ Hrvatska; Dragana Varagić – glumica, Beograd/ Srbija; Slobodan Obradović -dramaturg, Beograd/ Srbija; Igor Vasiljev- scenograf, Zagreb/Hrvatska i Janko Ljumović – producent, Podgorica/ Crna Gora.

Festival će otvoriti Branislav Mićunović, pozorišni reditelj, bivši ambasador Crne Gore u Srbiji, ministar kulture Crne Gore u više mandata i dugogodišni profesor glume na FDU u Beogradu.