Koje namirnice pospešuju bolju koncentraciju i pamćenje?

23. Jun 2022
Koje namirnice pospešuju bolju koncentraciju i pamćenje?

Manjak koncentracije je nešto sa čime su se svi ljudi sigurno bar jednom susreli, a posebno studenti i učenici. Studenti sigurno znaju onaj osećaj kada treba da pripremaju neki važan ispit posebno nakon duže apuze od učenja. Čak i da imate i volju i želju, jednostavno nedostaje vam koncentracija da se usredsredite samo na učenje. 

Manjak koncentracije je potpuno normalna stvar kod svih nas i sasvim logičan sled okolnosti budući na količinu informacija koje naš mozak primi u toku dana. Sigurno ste se nekada zapitali da li postoji prirodan način da poboljšate svoju koncentraciju, bez upotrebe suplemenata.

Na vašu sreću, postoji veliki broj namirnica koje koristimo u svakodnevnom životu čijim konzumiranjem možemo poboljašati našu koncentraciju i pamćenje.

Ukoliko se i vi suočavate sa manjkom koncentracije, nastavite sa čitanjem jer ćemo u nastavku teksta navesti listu namirnica koje imaju pozitivno dejstvo na poboljšanje pamćenja i koncentracije.

#1 Čokoladni zalogaji – čokolada kao moćna hrana za mozak

Da li ste znali da konzumiranje čokolade utiče na bolju koncentraciju i pamćenje?

Pored toga što crna čokolada ima brojna pozitivna dejstva na naše mentalno zdravlje budući da podstiče osećanje sreće, smanjuje depresiju, a ujedno povećava i moždane aktivnosti što se posebno odnosi na naše pamćenje i koncentraciju.

Prema jednoj studiji koja se bavila temom kako kako čokolada može poboljšati koncentraju, dokazano je da su ispitanici, koji su dobili veću dozu flavanola u toploj čokoladi kao glavnog sastojka kakaa, pokazali bolje rezultate u zadacima gde se od njih očekivalo brzo računanje.

Dakle, rezultati studije pokazali su da su ispitanici bolje računali nakon konzumimranja napitka, i što je još vaznije, nisu osećali nikakav umor prilikom rešavanja računarskih operacija. 

Sada kad znate koliko ova namirnica ima pozitivno dejstvo na ce naš organizam, znate kako i da posavetujete nekog vašeg bližnjeg ukoliko se suočava sa manjkom koncentracije. To ne mora biti obična crna čokolada, možete ih iznenaditi i pokloniti im praline u originalnom pakovanju čime ćete im ne samo pomoći, već i usrećiti pred neki važan ispit ili neki drugi važan događaj!

Osim čokolade, i voće poput borovnica, malina, kupina poboljšavaju rad mozga i utiču na povećanje koncentracije.

#2 Kofein – energetski napitak

Jutro uglavnom započinjemo šoljicom kafe koja nam pomaže da ostanemo budni i započnemo dan sa više energije.

Za povećanje koncentracije mnogi od nas posežu za konzumiranjem kofeina koji se prvenstveno nalazi u kafi, omiljenom napitku svih nas. Kofein se nalazi ne samo u kafi već i u energetskim pićima, čajevima i brojnim drugim namirnicama. 

Energetska pića kao i kafa često su prisutni u trenucima maratonskog učenja jer nam kofein pomaže da ostanemo duže budni, samim tim i više produktivni. Ukoliko se pitate šta kupiti studentu u ispitnom roku – kafa je poklon kome će se svaki student obradovati!

Smatra se da je kofeinu potrebno 15-45 minuta da se svari u organizmu i izazove reakcije, te nemojte očekivati magiju odmah nakon konzumacije.

Međutim, kao i u svemu, važno je biti umeren. Iako kofein ima brojne blagodeti po naš organizam, važno je ne preterivati u konzumiranju. Konzumiranjem veće količine kofeina može da izazove više štete nego koristi, odnosno brojne neželjene efekte. 

Previše kofeina prvenstveno može da izazove mučninu, ali i može loše uticati na vaš probavni sistem. Kao jedan od ozbiljnijih neželjenih efekata koji se može stvoriti prevelikom konzumacijom kofeina jeste zavisnost.

#3 Zeleni čaj – zamena za kafu

Ukoliko niste ljubitelji kafe čijom se konzumacijom pospešuje pamćenje i koncentracija, ne brinite, postoje i druge namirnice koje možete konzumirati umesto kafe.

U zelenom čaju takođe se nalazi kofein pa tako i konzumiranjem ovog napitka uspešno možete poboljšati koncentraciju i pamćenje. O zelenom čaju mnogo se govori – osim toga što ima pozitivna dejstva u procesu mršavljenja, zeleni čaj može biti podjednako efikasan u poboljšanju koncentracije.

U zelenom čaju nalaze se brojni andtioksidansi koji imaju ulogu da spreče oštećenja ćelija u organizmu i poboljšava mentalne sposobnosti što se posebno odnosi na radnu memoriju. 

I ne samo to, pokazalo se da konzumiranje zelenog čaja u umerenim količinama pomaže u smanjenju stresa, pa će vam tako jedna šoljica zelenog čaja dobro doći pred neki važan događaj!

#4 Orašasti plodovi – bogat izvor antioksidanasa

Orašasti plodovi odličan su izvor vitamina kao i anti-oksidanasa koji pozitivno utiču na zdravlje mozga. U semenkama kikirikija, badema, oraha, lešnika i pistaća nalaze se esencijalna ulja i amino kiseline zahvaljujući čemu se i uvrstavaju u namirnice koje imaju pozitivno dejstvo na bolju koncentraciju i pamćenje. 

Iako imaju brojne benefite, treba naglasiti da ne treba preterivati sa konzumiranjem orašastim plodovima budući da u sebi sadrže visoku nutitivnu vrednost te preterane količine mogu dovesti do gojaznosti.

Ukoliko ste se i vi nekada suočili sa problemom manjka koncentracije ili smanjenom funkcijom pamćenja, pokušajte sa nekim od gorenavedenih namirnica od kojih ćete sigurno imati efekta!

 

Izvori slika

https://unsplash.com/photos/zlwDJoKTuA8

https://unsplash.com/photos/6IDGTjq_Pic