Kojom dinamikom se ublažavaju mere za sprečavanje širenja koronavirusa

21. April 2020
Kojom dinamikom se ublažavaju mere za sprečavanje širenja koronavirusa

Vlada Republike Srbije u skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem struke, juče je donela odluke u vezi sa ublažavanjem određenih mera za sprečavanje širenja koronavirusa koje se primenjuju od danas, 21. aprila. Na osnovu tih odluka od danas građani mlađi od 65 godina mogu boraviti napolju radnim danima od 5 do 18 časova od kada počinje zabrana kretanja. 

Građani stariji od 65 godina počev od sutra, utorkom, petkom i nedeljom da izlaze u šetnju u trajanju od pola sata, a koje mogu da iskoriste u periodu od 18 do 1 čas posle ponoći i to na udaljenosti najviše 600 metara od mesta stanovanja. Za ovu grupu građana određen je i jutarnji termin za kupovinu od 4 do 7 sati jednom nedeljno.

Osobe sa autizmom, kao i sve osobe sa smetnjama u razvoju mogu da izlaze u bilo koje vreme sa jednim pratiocem, u krugu od 200 metara od mesta stanovanja uz obavezno pridržavanje mera koja važe za sve.

Građanima koji imaju kućne ljubimce je dozvoljeno šetanje kućnih ljubimaca u periodu od 23h do 1h i to najduže 20 minuta, a najdalje 200 metara od mesta prebivališta, odnosno boravišta, kao i vikendom od 8h do 10 h, pod istim uslovima kao i za večernju šetnju – mora da traje do 20 minuta, a građani sa svojim ljubimcima ne treba da idu dalje od 200 metara od mesta boravišta.

Zabranjena su javna okupljanja na javnim mestima i u zatvorenim prostorima ne sme biti više od dve osobe, razmak između lica mora biti najmanje dva metra, dok na površini od četiri kvadratna metra ne može biti više od jednog lica.

Na osnovu odluke Vlade Srbije danas su otvarene gotovo sve zanatske radnje, servisne radionice, obućari, krojači, a poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i proces rada se mora obavlјati uz poštovanje socijalne distance.

Poslodavci su dužni i da izrade poseban plan mera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju.

Zelene pijace (na otvorenom i zatvorenom prostoru) od danas su ponovo otvorene uz obaveznu primenu svih mera zaštite.

Od utorka 21. aprila Zelena pijaca „Lipa“  radiće u vremenu od 6 do 16 časova svakog radnog dana, a telefoni za dodatne informacije su 031 / 514-249  i 064 / 820-32-87.

Prema najavama otvaranje kafića planira se u periodu od 3. do 10 maja uz obavezno pravljenje distance. Između 4. i 11. maja predviđeno je i otvaranje hotela, banja, tržnih centra, restorana, kafića i ponovno uspostavljanje međugradskog saobraćaja.

Vlada takođe poziva poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da nastave rad u punom kapacitetu radom od danas, 21. aprila.

Treba istaći da rad i dalјe nije dozvolјen u delatnostima koje podrazumevaju blizak fizički kontakt, tako da tržni centri, frizerski saloni,  saloni za negu lepote, teretane i fitnes centri, školame,  fakulteti, vrtići, ugostiteljski objekti koji ne vrše dostavu do dalјnjeg ostaju zatvoreni.


Inače, prema poslednjim informacijama u Srbiji je otkriveno još 260 pozitivna slučaja na virus kovid 19, preminulo je još 5 osoba, tako da je ukpan broj smtrnih slučajeva dostigao broj od 130 osoba.

U poslednjih 24 časa testirane su 3543 osobe, a od početka epidemije u Srbiji koja je proglašena 20. marta  do sada je testirano 45 355 osoba. U istom periodu registrovano je ukupno 6 890 potvrđenih slučajeva,a ukupno je izlečeno 977 osoba.


Podsećamo, svi granični prelazi za ulazak putnika u drumskom, železničkom i rečnom saobraćaju u Srbiju su od 20. marta zatvoreni, ukinut je međugradski saobraćaj, a sa radom je prestao i gradski saobraćaj u Užicu osim za zaposlene zdravstvene radnike i građane koji imaju radnu obavezu tokom perioda vanrednog stanja.