Kol centar za roditelje dece sa teškim bolestima

30. Septembar 2018
Kol centar za roditelje dece sa teškim bolestima

Od ponedeljka, 1. oktobra u okviru Republičkog centra za zdravstveno osiguranje počinje da radi kol-centar na koji će moći da se jave svi roditelji čija su deca obolela od teških bolesti, najavio je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

Od tog momenta Republički centar za zdravstveno osiguranje preuzima najveći deo posla. Pozivaju se lekari, stručnjaci koji će prikupiti sve informacije o stanju deteta, nakon čega će biti doneta strategija koja je najbolja pomoć za to dete. Da li će se dete lečiti iz republičkog ili budžetskog fonda, to je najmanje bitno, rekao je Lončar.

Podsetio je da je Vlada Srbije obezbedila i dva aviona koja su u svakom momentu spremna da prevoze decu, kao i da već uveliko to čine.

Ministar se osvrnuo na kritike da se deca leče preko sms poruka koje organizuju humanitarne organizacije i izneo podatak da je u poslednje tri i po godine o trošku države u inostranstvo lečeno 1.975 dece, dok je od 2008. do 2012. na lečenje ošlo 506 dece.

Istakao je i da je od 2014. do danas u zdravstvo, objekte i opremu uloženo 176 miliona evra, dok je od 2008. do 2012. investirano 46 miliona evra.