Ako možemo MI bacite i VI PET za čistiji svet!

iconIN ili Valid

October 24, 2018

Moji sedmaci naziv je izazova kojim je Marica Lazović, odeljenjski starešina kandidovala poster koji je osmislila sa svojih šest učenika 7.razreda sa višestrukim smetnjama u razvoju  Osnovne škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju “Miodrag V. Matić”  za projekat „Ne prljaj. Nemaš izgovor! – IZAZOV!“ SBB fondacije.  

Ivona i ostali

Učenici 7. razreda Osnovne škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju “Miodrag V. Matić” Foto–M.Lazović

Eko bonton poster pod sloganom “Baci pet za čistiji svet” delo je njenih učenika Petra Madžarevića, Ivone Nešić, Vasilija Popovića, Mike Sokić, Anđele Stevanović i Ene Totić.

Želim da istaknem da iako moji učenici pripadaju kategoriji dece sa posebnim potrebama, to ih ni  po čemu ne odvaja od svih ostalih, jer i oni žele da žive u zdravom okruženju.  Zato verujem da će mnogi glasati za nas, jer preko postera šaljemo  jasnu poruku koju svi mogu da razumeju… zato, ako možemo MI bacite i VI PET za čistiji svet!, kaže Marica Lazović za naš portal.

Ističe da ukoliko njihov izazov bude najkreativniji rad i osvoji nagradu u vrednosti od 2.500 evra da će kupiti tablet, asistivne tehnologije i didaktičke materijale kako bi ovo odeljenje i ostali učenici škole mogli da napreduju još više shodno mogućnostima i potrebama.

Baci 5

Za glasanje je potrebno registrovati se na linku, a može se glasati za više radova, za svaki po jedanput.

„Ne prljaj. Nemaš izgovor – IZAZOV!“ je deo višegodišnje kampanje „Ne prljaj. Nemaš izgovor!“ i predstavlja neformalni vid ekološkog obrazovanja učenika osnovnih škola. Realizuje se kroz postavljanje izazova i pozivanja odeljenja svih osnovnih škola u Srbiji da učestvuju u konkursu na zadatu temu.

Projekat će trajati tokom cele školske 2018/2019 godine. Izazovi koji budu postavljeni osmišljeni su tako da samim učestvovanjem u njima deca aktivno menjaju svoju životnu sredinu i utiču na njenu zaštitu i očuvanje, navodi se na sajtu organizatora. Deca su podstaknuta da razvijaju ekološku svest i da se kroz timski rad i igru kreativno izraze, razviju samoinicijativu i pozitivne vrednosti.

Projekat „Ne prljaj. Nemaš izgovor! – IZAZOV!“ je dobio podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za unapeđivanje obrazovanja i vaspitanja.

troje dece

Foto–M.Lazović

Inače, tradicija osnovnog obrazovanja učenika sa smetnjama u razvoju datira od školske 1964/65. kada je odlukom Skupštinskog Sreza Titovog Užica počela da radi Specijalna škola za slušno oštećenu decu. Od 1981. Godine kada je izgrađen školski objekat za edukaciju i rehabilitaciju ove dece škola nosi ime poznatog defektologa Miodraga V. Matića.

Školske 2010/2011. godine, škola dobija status  Centra za podršku obrazovanju i vaspitanju dece sa različitim smetnjama u razvoju.

Trenutno je od predškolskog uzrasta do osmog razreda pohađaju 32 ucenika, dok je 500 dece sa različitim smetnjama u razvoju sa područja Užica i opština Nova Varoš, Priboj, Požega i Prijepolje na podšci u ovoj ustanovi.

Škola pruža podršku Inkluzivnim timovima pri redovnim vrtićima, odnosno školama na lokalnom nivou i nivou školske uprave Zlatiborksog okruga. Samim tim škola organizuje upis učenika sa različitim smetnjama u razvoju. U okviru škole postoji i internat inkluzivnog karaktera za decu koja nisu sa teritorije grada Uzica.