“Cvet jednakosti” za najbolje novinarske priloge o postignućima osoba sa invaliditetom

iconIN ili Valid

April 27, 2021

Na ovogodišnji konkurs za novinarski „Cvet jednakosti“ koji je trajao od 28. decembra 2020. do 26. februara 2021. godine, pristiglo je 13 novinarskih radova, dva u kategoriji radio reportaže, dva u kategoriji štampa, šest u kategoriji internet i tri u kategoriji TV reportaža.

Žiri u sastavu Ljiljana Bukvić (Danas) i Tatjana Dimitrić Mijailović (RTS Šabac), nakon što su pregledale sve novinarske radove koji su pristigli na konkurs Cvet jednakosti, donele su odluku da je u kategoriji internet priloga, pobednička priča „Samo kolica i put“ autora Nenada Blagojevića, objavljena na portalu „Priče sa dušom“. Priča o avanturama mladog Marka Veličkovića iz Novog Sada, koji bez obzira na invalidska kolica, putuje po svetu. Tekst koji se u „dahu“ čita, po odluci žirija je i ukupni pobednik novinarskog konkursa Cvet jednakosti.

U kategoriji televizijskih priloga, priča „Iako bez noge, Radoman se ne predaje“, autorke Natalije Vidić (Dopisništvo RTS-a) ostavio je najveći utisak. Priča sa snažnom porukom u kojoj čovek ne prkosi geografiji nego sa prirodom i nelakim životom ponosno stoji i ne predaje se.

Pobednik kategorije štampani mediji je priča „Poezija kao terapija“ novinarke Jelene Stojković „Večernje novosti“.

Žiri je ove godine odlučio da u kategoriji radio reportaže ne bude dodeljena nagrada za najbolji prilog iz razloga što je pristiglo samo dva rada i po njihovom mišljenju nisu u dovoljnoj meri ispunjavali kriterijume konkursa.

Laureat specijalnog priznanja „Cvet jednakosti za izuzetan doprinos stvaranju izjednačenih mogućnosti za osobe sa invaliditetom u Užicu u 2020. godini“ je Udruženje „Dobrovoljni davaoci krvi“ Prvi partizan Užice zbog izuzetne društvene odgovornosti, podrške, donacija i prijateljstva sa Udruženjem koje traje već nekoliko godina.