Drugi “Cvet jednakosti” za novinare

iconIN ili Valid

February 12, 2017

Do petka, 17. februara traje konkurs Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga za novinarske nagrade “Cvet jednakosti”. 

Nagrade dodeljuje stručni žiri sastavljen od novinara i predstavnika Udruženja, a biće nagrađeni najbolji televizijski i radijski prilozi, kao i tekstovi objavljeni u štampanim i internet izdanjima.

Nagrada „Cvet jednakosti“, po drugi put za redom, 2017. godine dodeljivaće se za medijske priloge koji se bave temama invalidnosti, promovišu aktivnosti, prava i dostignuća osoba sa invaliditetom, a koji su objavljeni u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima od nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja.

Nagradom „Cvet jednakosti“ afirmiše se socijalni model invalidnosti i aktivizam osoba sa invaliditetom, promovišu se njihovi potencijali, dostignuća, prava, inkluzivni pristup i kreativnost.

Prilozi sa kojima autori konkurišu trebalo bi da podstaknu pozitivne promene u stavovima ljudi, bolje razumevanje i prihvatanje različitosti, kao i stvaranje uslova za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.

Konkurs je raspisan 12. decembra 2016. i traje do petka, 17. februara 2017. godine.

Nagrade će biti dodeljene 18. marta 2016. godine u okviru manifestacije „Kikini dani“koji se obeležavaju u znak sećanja na rano preminulu Tijanu Kiku Petrović, PR-a Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga, koja je verom, voljom i neiscrpnom energijom osnažila veliki broj osoba sa invaliditetom.

Radovi se mogu dostaviti poštom na adresu: Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga Užice, Ulica Kneza Lazara broj 2, 31000 Užice, sa naznakom – Za novinarski konkurs „Cvet jednakosti“ ili e-mail-om na adresu: rcosiue@gmail.com (u subjektu e-maila upisati – Za novinarski konkurs „Cvet jednakosti“.

Podsećamo, na prošlogodišnji prvi konkurs u kategoriji novinarskih priloga stiglo je 19 radova od 16 autora i svi su zadovoljili kriterijume profesionalnosti, objektivnosti, inkluzivnosti i prikaza socijalnog modela.

Za najbolji prilog objavljen na internetu nagrada je pripala Milanki Lani Nikolić za rad „Nisam vaš heroj sa hendikepom“.

Za najbolji prilog emitovan na prvom programu Radija Novi Sad, nagrađena je Mirjana Damjanović- Vučković, dok je najbolji televizijski prilog „Život bez prepreka“ emitovan u okviru magazina „Oko“ uradila Ana Manojlović.

Jednoglasnom odlukom žirija prošle godine nije dodeljena nagrada novinarima iz štampanih medija.

Inače, na četvrtim Kikinim danima čiji je centralni događaj 18. marta na dan rođena Tijane Petrović u Gradskom kulturnom centru biće dodeljene i nagrade za pobednike literarnog konkursa za učenike srednjih škola.