Kikina vizija i dalje ruši prepreke

iconIN ili Valid

March 19, 2017

Manifestacija “Kikini dani”, po četvrti put je okupila poštovaoce vizije koju je u Udruženju distrofičara Zlatiborskog okruga iz Užica, postavila Tijana Petrović Kika (1985 – 2013), dugogodišnja portparolka udruženja i aktivistkinja zalažući se za stvaranje jednakih mogućnosti za osobe sa invaliditetom. Dodeljene nagrade pobednicima literarnog i novinarskog konkursa, a “Cvet jednakosti” uručen je i Žarku Jankoviću, zaposlenom u JP “Užice razvoj” koji je od 2006. godine član akcionog tima u okviru projekta “Užice bez prepreka”.

Janković je istakao da je prijatno iznenađen nagradom, dodajući da posao koji obavlja podrazumeva stručnu pomoć u prevazilaženju prepreka sa kojima se osobe sa invaliditetom u Užicu naročito susreću. Od 2006. godine od kada sam u akcionom timu u okviru projekta “Užice bez prepreka” gotovo da sam u svakodnevnoj komunikaciji sa osobama iz ovih udruženja.

Iako je Užice grad sa najgorom mogućom konfiguracijom terena za invalidna lica, u poslednjih nekoliko godina uradili smo dosta pešačkih rampi na trotoarima i prilaza privatnim kućama,a postavili smo i semafore za slepa i slabovida lica, navodi Janković.

On naglašava da u Užicu zbog konfiguracije terena  ni u jednom objektu gde su rađene pristupne rampe bilo je nemoguće izvesti pravilan nagib od 7%. Bez obzira na to osobe kojima su potrebne rampe zadovoljni su i postavljenim nagibima, kaže Janković.

Srednjoškolci učesnici literarnog konkursa kroz svoje radove dokazuju da sve bolje razumeju probleme sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom.

Ove godina porodica pokojne Tijane Petrović obezbedila je nagrade za pobednike literarnog konkursa. U jakoj konkurenciji najbolji su bili Vukašin Sretenović, učenik Tehničke škole, druga nagrada pripala je Nikoli Milovanoviću, učeniku drugog razreda Gimnazije, dok je treće plasirani takođe učenik Gimnazije, Vuk Grujičić.

Po rečima predsednice žirija, Biljane Grujučić plan za narednu sezonu i aktivnosti koje će biti u okviru pete tradicionalne manifestacije “Kikini dani” je da se literarni konkurs bude otvoren za učenike svih srednjih škola na području Zlatiborskog okruga.

Sveukupni pobednik novinarskog konkursa je Stevo Lapčević iz “Sremskih novina”, kome je pripala i nagrada za najbolji prilog u štampanim medijima, dok je Neveni Vrtulek iz Radio Novog Sada pripala nagrada za najbolji radijski prilog. U kategorijama TV i online – nagrade nisu dodeljene.

Govoreći o tekstu za koji je nagrađen Lapčević je istakao da je pisao o životu i radu Radovana Vekića iz Sremske Mitrovice koji vodi Udruženje osoba sa Daunovim sindromom. Junak pobedničke priče takođe ima dete Daunovca za koje se bori već 30 godina. Po rečima nagrađenog novinara, Vekić je specifičan, jer je u stalnoj potrazi za osobama sa ovim problemom počev od porodilišta do prepoznavanja na ulici. Najmlađu osobu Vekić je upravo otkrio u porodilištu pre nekoliko meseci, dok je najstarijeg člana priključio aktivnostima udruženja tek u 63 godini, jer su ga ranije roditelji skrivali, prepričava nagrađeni članak sveukupni pobednik drugog nacionalnog novinarskog konkursa “Cvet jednakosti”.

Nevena Vrtulek, dobitnica nagrade za najbolji radijski prilog u programu Radio Novog Sada ističe da često govori o aktivnostima u školi za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović”. Ističe da se u pomenutoj školi velika pažnja posvećuje učenicima a da je akcenat osposobljavanju polaznika za život uz pomoć brojnih asistivnih pomagala. Pobednički rad govori  o socijalnom preduzeću “Filipus” za pravljenje i konkurentnu prodaju soda-vode, koje je otvoreno u porodičnoj kući i delu imanja u Šajkašu i koje je učenicima škole “Milan Petrović”, ujedno i članovima udruženja “Vera, ljubav, nada”, dao na upravljanje profesor Miodrag Miša Blizanac, navodi Vrtulek.

Podsećamo, članovi udruženja su godinu nakon Tijanine prerane smrti pokrenuli manifestaciju  tokom koje osobe sa invaliditetom pokazuju kreativno stvaralaštvo, aktivizam i potencijale.  U kulturno zabavnom programu učestvovali su polaznici muzičke škole Proart, baletskog studija Marija Maga Magazinović, pesnici i recitatori.

Manifestaciju “Kikini dani” podržalo je Ministarstvo rada, boračkih i socijalnih pitanja, grad Užice, Prvi partizan, Impol Seval i JKP “Bioktoš”.