Nedostatak prevodilaca i tumača za gluve u Zlatiborskom okrugu

iconIN ili Valid

September 25, 2017

Prigodnim programom u GKC-u u Užicu članovi Udruženje gluvih i nagluvih Zlatiborskog okruga koje ukupno broji oko 600 članova u osam opština okruga obeležeili su Međunarodnu nedelju gluvih koja se od 1958. godine širom sveta obeležava poslednje sedmice septembra meseca.

Foto--Milan Đokić

Foto–Milan Đokić

Predstavnicima lokalne samouprave, Centra za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, zajednice udruženja osoba sa invaliditetom koja u Užicu okuplja ukupno 10 udruženja i drugim okupljenim pokazali su šta znaju i mogu bez obzira na potpun ili delimičan nedostatak sluha .

 

Svrha Međunarodne nedelje gluvih je okupljanje, ujedinjenje i prikazivanje jedinstva ostatku sveta, ali i podizanje solidarnosti među gluvima i onima koji ih podržavaju što je način da se promovišu prava ovih osoba.

Zakonska regulativa po pitanju osoba sa invaliditetom se takođe iz godine u godinu poboljšava.

Suzana Maslać- Matović, predsednica Saveza gluvih i nagluvih Srbije (levo) i Nataša Anđić, prevodilac na znakovni jezik Foto--Milan Đokić

Suzana Maslać- Matović, predsednica Saveza gluvih i nagluvih Srbije (levo) i Nataša Anđić, prevodilac na znakovni jezik Foto–Milan Đokić

 

Suzana Maslać- Matović, predsednica Saveza gluvih i nagluvih Srbije je istakla da ima unapređenja u životima gluvih i nagluvih, ali da se još puno mora raditi na reformi obrazovnog sistema kako bi se lica sa ovim problemima u našoj zemlji izjednačila sa onima u razvijenim zemljama.

 

 

 

 

Pozdravljajući prisutne Rade Radojević, predsednik Udruženja gluvih i nagluvih Zlatiborskog okruga je rekao da je ovogodišnji program proslave, generalna proba članovima udruženja za program koji planiraju da pripreme za dve godine kada udruženje iz Užica obeležava 7 decenija postojanja.

Rade Radojević, predsednik Udruženja gluvih i nagluvih Zlatiborskog okruga i NAtaša Anđić, sekretar udruženja i prevodilac Foto--Milan Đokić

Rade Radojević, predsednik Udruženja gluvih i nagluvih Zlatiborskog okruga i NAtaša Anđić, sekretar udruženja i prevodilac Foto–Milan Đokić

Nataša Anđić, sekretar Udruženja gluvih i nagluvih Zlatiborskog okruga posebno se osrnula na problem da na području regiona ne postoji nijedan sudski tumač, već samo prevodioci na znakovni jezik.

Uslov za sudskog tumača je da onaj ko zna znakovni jezik, ima pet godina radnog iskustva, što niko ne ispunjava.

Inače, Zakon o upotrebi znakovnog jezika usvojen je 2015. godine od kada gluve i nagluve osobe imaju pravo na angažovanje sudskog tumača pri potpisivanju svih vrsta ugovora, na random mestu i u drugim potrebnim situacijama.

Treba istaći da je u Srbiji registrovano oko 30.000 gluvih koji koriste znakovni jezik, a ministrstvo pravde ove godine imenovalo je 17 sudskih tumača na području čitave Srbije.

 

Foto--Milan Đokić

pesme

Foto–Milan Đokić

 

 

 

 

 

 

Ove godine Međunarodna nedelja gluvih obeležena je od 18. do 24. septembra pod nazivom: Puna inkluzija sa znakovnim jezikom. Gluve osobe u svim zemljama sveta treba da imaju pravo da koriste znakovni jezik kao svoj primarni jezik u svim aspektima života, kako bi se kultura gluvih očuvala i razvijala.

Da su inkluziju na pravi način počeli da shvataju i učenici osnovnih škola na području Zlatiborskog okruga dokaz je literarni konkurs pod nazivom Obrazovanje bez granica koji su krajem maja raspisali osnovna škola „Dimitrije Tucović“ i udruženje građana Zlatiborski krug iz Čajetine  i Specijalna škola „Miodrag V. Matić“ iz Užica.

Konkurs je bio raspisan za učenike 5.,6., 7. i 8 razreda i deo je projekta Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život dece i mladih sa smetnjama u razvoju koji se, u Srbiji i Crnoj Gori realizuje uz podršku Evropske unije.

Jana Maksimović, učenica VI-3 osnovne škole Nada Matić, koja je podelila prvo mesto sa učenicom iz Čajetine, pročitala je nagrađeni tekst pod nazivom Pavle, u kome je izrazila svoja  osećanja prema drugarici Anji i njenom bratu Pavlu koji  zbog oštećenja sluha pohađa Specijalnu školu u Užicu.

U programu koji je priređen učestvovali su i polaznici muzičke škola Ars Nova iz Užica.