Pristupačan i bezbedan za sve Užičane

iconIN ili Valid

October 4, 2016

Svečanim presecam vrpce učenici Prve osnovne škole Kralj Petar Drugi ozvaničili su završetak radova na popločavanju starog železničkog mosta na Gradskoj plažu u Užicu. Na mostu koji je početak šetališta duž obale Đetinje urađena je podkonstrukcija, zaštita, ugrađeno je 15 tona čelika a 110 metara kvadratnih popločano je behatonom.

Radovi su, po tvrdnjama gradonačelnika Tihomira Petkovića, završeni pre roka, a kompletna investicija vredna je 4,3 miliona dinara. Na ovom poslu bilo je angažovano JP „Stan“ iz Užica.

Treba dodati da će do kraja oktobra u funkciji biti i lift tako će šetalište kanjonom Đetinje postati pristupačno i invalidnim licima, zatim roditeljima sa kolicima za decu i starijim Užičanima. Ovaj projekat vredan je 8,7 miliona dinara, od čega je Ministarstvo pravde od sredstava prikupljenih po osnovu krivičnog gonjenja izdvojilo 3,7 miliona , a grad Užice pet miliona dinara.

Po rečima Čedomira Cicovića, PR-a Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga, omogućavanje pristupačnosti šetalištu duž Đetinje je dokaz da je grad Užice strateški opredeljen na rušenju svih barijera i da predstavljamo dobar primer u Srbiji, kada je uključivanje osoba sa invaliditetom u svim segmentima života u pitanju.

Podsećamo, za ulaganje u uređenje šetališta i kompleksa Gradske plaže gradsko rukovodstvo opredelilo se pre dve godine na inicijativu ljubitelja plaže i poklonika zdravih stilova života. Od tada do danas za ovu investiciju utrošeno je oko 15 miliona dinara budžetskih sredstava. Najveći deo novca otišao je za asfaltiranje i osvetljenje samog šetališta, kao i za rasvetu u tunelima, ali i česmu kod velike brane, prateće staze, klupe i rekonstrukciju mostova na ovom potezu.