Kolumne

Pristupačan i bezbedan za sve Užičane

AUTOR | Uzička Republika Press

04.10.2016.

Svečanim presecam vrpce učenici Prve osnovne škole Kralj Petar Drugi ozvaničili su završetak radova na popločavanju starog železničkog mosta na Gradskoj plažu u Užicu. Na mostu koji je početak šetališta duž obale Đetinje urađena je podkonstrukcija, zaštita, ugrađeno je 15 tona čelika a 110 metara kvadratnih popločano je behatonom.

Radovi su, po tvrdnjama gradonačelnika Tihomira Petkovića, završeni pre roka, a kompletna investicija vredna je 4,3 miliona dinara. Na ovom poslu bilo je angažovano JP „Stan“ iz Užica.

Treba dodati da će do kraja oktobra u funkciji biti i lift tako će šetalište kanjonom Đetinje postati pristupačno i invalidnim licima, zatim roditeljima sa kolicima za decu i starijim Užičanima. Ovaj projekat vredan je 8,7 miliona dinara, od čega je Ministarstvo pravde od sredstava prikupljenih po osnovu krivičnog gonjenja izdvojilo 3,7 miliona , a grad Užice pet miliona dinara.

Po rečima Čedomira Cicovića, PR-a Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga, omogućavanje pristupačnosti šetalištu duž Đetinje je dokaz da je grad Užice strateški opredeljen na rušenju svih barijera i da predstavljamo dobar primer u Srbiji, kada je uključivanje osoba sa invaliditetom u svim segmentima života u pitanju.

Podsećamo, za ulaganje u uređenje šetališta i kompleksa Gradske plaže gradsko rukovodstvo opredelilo se pre dve godine na inicijativu ljubitelja plaže i poklonika zdravih stilova života. Od tada do danas za ovu investiciju utrošeno je oko 15 miliona dinara budžetskih sredstava. Najveći deo novca otišao je za asfaltiranje i osvetljenje samog šetališta, kao i za rasvetu u tunelima, ali i česmu kod velike brane, prateće staze, klupe i rekonstrukciju mostova na ovom potezu.