Savršeno različiti

iconIN ili Valid

March 23, 2017

U Osnovnoj školi za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju “Miodrag V. Matić” obeležen je Dan osoba sa Down-ovim sindromom.  U programu su učestvovali roditelji i deca, a majke dece koja su polaznici ove škole su pisale 21 razlog zašto je divno biti majka baš njihovom detetu sa Down sindromom.

Pokazatelji Down-ovog sindroma su specifičan izgled lica i umna zaostalost, pojavljivanje šestog prsta, manja donja usna i drugi.

 

Lagdon Down prvi je ukazao na ovaj problem 1866. godine, jer je njegovo dete rođeno sa tim. 1957. godine je ustanovljeno da je najčešći uzrok ovog sindroma trisomija.

Kod ljudske populacije pojavljuje se kod 1: 700 živorođenih, a starost majke u trenutku rađanja dete ima izuzetno veliku uslogu.

Bez obzira na to rođeni sa ovim sindromom mogu kvalitetno i znatno duže da žive. Treba istaći da je početkom 80-tih godina prošlog veka životni vek osba sa Down-ovim sindromom bio 25 godina, dok je sada produžen i do 60 godine.

U programu koji je priređen za roditelje i brojne goste i prijatelje ove specijalizovane ustanove jedan dečak sa Down-ovim sindromom je igrao sa drugaricom, dok su druga deca recitovala, a drugari iz internata i deca iz redovnih srednjih škola su plesali.

 

Na kraju programa simbolično su pušteni šareni baloni. Na slici je fantastično uhvaćena veza od tri balona, za tri hromozoma, jer se kod ovih osoba na 21-om paru umestu dva, nalaze 3 hromozoma. Simboličnim obuvanjem različitih čarapica šalje se poruka da iako oni nemaju savršen par hromozoma, da su savršeni u svojoj različitosti.

Gosti povodom obeležavanja Dana osoba sa Down-ovim sindromom bili su prijatelji iz Udruženja Roditelj, PU Užice, iz dnevnog boravka za decu, mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju,  predstavnici GKC-a, studenti Učiteljskog fakulteta i roditelji dece koja pohađaju školu “Miodrag V. Matić”, jedinu ustanovu ovoga tipa na području Zlatiborskog okruga koja je osnovana 1981. godine.