Kompjuterske igrice izazivaju zavisnost

25. Februar 2018
Kompjuterske igrice izazivaju zavisnost

Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala je zavisnost od kompjuterskih igara kao bolest, što je još jedan pokazatelj da lekari i posebno stručnjaci za mentalno zdravlje širom sveta sve više prepoznaju to stanje kao poremećaj.

2013-07-02-86-PCgamerspla.6a19f
Zavisnost od igara, međutim, često može biti posledica drugih problema, pa stručnjaci savetuju da se prema toj dijagnozi pristupa s oprezom.

Zavisnost od igrica uključena je u 11. izdanje Medjunarodne klasifikacije bolesti SZO koje će biti objavljeno sredinom 2018. godine.

Simptomi bolesti zavisnosti od kompjuterskih igara uključuju davanje prioriteta igranju na štetu drugih aspekata života, kao što su porodične i društvene veze, ishrana, spavanje, školovanje ili rad. Bolest pogađa najviše mlade muškarce koji su više nego žene skloni igranju igara na kompjuterima.

Američko udruženje psihijatara je smatralo da nema dovoljno istraživanja tog stanja da bi se ta zavisnost svrstala među bolesti, ali, po Međunarodnoj klasifikaciji koja se primenjuje u celom svetu za utvrđivanje i klasifikovanje bolesti, zavisnost od kompjuterskih igara bi trebalo smatrati bolešću ako negativne posledice traju više od godinu dana.

pc-gamers-660x438-660x438Najdžel Henderson, predsednik organizacije za zaštitu mentalnog zdravlja Mental helt jurop izjavio je da simptomi na osnovu kojih se određuje zavisnost od igara kao opasnost po mentalno zdravlje, “mogu biti prošireni na sve što počinje da preuzima ili dominira nečijim životom”.

Henderson je naglasio da se u lečenju treba usredsrediti na uzroke takve zavisnosti, a ne samo na simptome. “Često će razlozi biti mnogo kompleksniji od toga da osoba samo voli igre. Verovatno će ispod toga ležati gubitak kontrole u drugim aspektima života, ili opšti osećaj beznađa osobe koja traži bekstvo u svet igara”, rekao je Henderson.

Uzroci, dodao je, mogu biti nedostatak porodične mreže podrške, nemanje perspektive za zapošljavanje ili obrazovanje, rastrojstvo u porodici, nedostatak društvene povezanosti ili prijatelja, za šta zamena može biti onlajn-zajednica igrača.

“Generalno, uzroci toga mogu biti slični onima u slučaju kockanja, zavisnosti od alkohola i narkotika”, izjavio je Henderson.

Posmatranje svake osobe i pojedinačnih okolnosti, a ne samo opštih simptoma, od suštinske je važnosti za lečenje zavisnosti od igara, isto kao i drugih mentalnih bolesti, kazao je Henderson, ističući da je važno prvo tražiti uzrok problema, a ne pokušavati samo lečiti “simptome”.

Zabrinjavajuće je što sve mlađa deca puno vremena provode ispred računara ili mobilnih telefona, a istraživanja ukazuju da školarci, već od sedme godine sede nekoliko sati ispred računara igrajući igrice. Zato stručnjaci upozoravaju na opasnost širenja nove vrste bolesti – zavisnosti od video igrica.

Care-for-Our-World-environmental-education

 I kreativne igrice treba kontrolisati: upotreba računara kod dece starijeg predškolskog uzrasta treba svesti na dva puta nedeljno po sat vremena.

Ako je vaše dete nezainteresovano za stvaran svet, bezvoljno se igra sa vršnjacima, ne želi da ide u park,  ako je dete razdražljivo i, uz sve navedene simptome, ima slabiju pažnju, histeriše kada ga odvojite od računara, često besni i želi da se osami – onda već spada u kategoriju „zavisnika“ i imate razloga da se zabrinete.

Kada se činjenice ovako sagledaju, stručnjaci tvrde da nema dileme – video igrice stvaraju zavisnost i njih treba veoma ozbiljno shvatiti, jer svaka zavisnost vodi u bolest.

Razlog stvaranja bolesne navike leži u činjenici da video igre podstiču agresivnost, gubi se jasna granica između stvarnosti i mašte, a kao i kod drugih bolesti, zanemaruju se obaveze.