Korona odložila i 25. Jugoslovenski pozorišni festival

02. Novembar 2020
Korona odložila i 25. Jugoslovenski pozorišni festival

25. Jugoslovenski pozorišni festival – Bez prevoda, odlaže se zbog širenja broja zaraženih virusom COVIDA -19, na preporuku kriznog štaba i Zavoda za javno zdravlje iz Užica, Festivalski odbor doneo je odluku da se 25. Jugoslovenski pozorišni festival odloži, očekujući da bi mogao da se održi biće u prvoj polovini 2021. godine kada epidemiološka situacija bude povoljnija. Svi želimo da verujemo da će 26. JPF – Bez prevoda biti naredne godine u svom redovnom terminu, navodeno je u saopštenju dr Jelene Raković Radivojević, predsednice Saveta Jugoslovenskog pozorišnog festivala- Bez prevoda i gradonačelnice Užica.

 

U saopštenju se naglašava da je “Jugoslovenski pozorišni festival – Bez prevoda, u mnogome doprineo promociji Užica i učinio da i nakon raspada bivše države nastavi svoju misiju negovanja zajedničkog kulturnog nasleđa.Zahvaljujući ovom festivalu i pozorištu, koji ove godine obeležavaju dva velika jubileja, Užice je ubeleženo na najvažnijim kulturnim mapama ovih prostora”.

 

U saopštenju se podseća da je “Festival osnovan pre četvrt veka i da je doveo  najznačajnije umetnike u naš Grad, čime je  doprinosio jačanju kulturnih kapaciteta Užica, ne dopuštajući da se urbani identitet gubi. Podižući kulturne navike stanovništva, svakako je najznačajnija kulturna manifestacija i neprocenjivo blago na koje je ovaj Grad ponosan.

Ove godine svi smo sa velikom željom i zebnjom očekivali njegovo 25. jubilarno izdanje, selektori su pažljivo napravili i ove godine odgovornu i promišljenu selekciju, sve je bilo spremno  ali sa oprezom i svakodnevnim praćenjem epidemiološke situacije. Želeli smo da verujemo, do poslednjeg trenutka, da će 25. Jugoslovenski pozorišni festival – Bez prevoda biti realizovan u svom redovnom terminu. Odbijali smo da ga organizujemo samo da bi ga realizovali i tako ga učinili dostupnim samo za par desetina građana, ističe se u saopštenju koje je stiglo u našu redakciju.

Svi znamo kakvo interesovanje festival izaziva u našem gradu. Svedoci smo sa prethodnih festivala da je interesovanje građana  toliko da je pozorišna sala od 680 sedišta mala. Kao odgovorni i svesni situacije u kojoj se nalazimo ne želimo da izlažemo ni građane ni umetnike riziku u trenutku kada broj obolelih od COVIDA– 19 ponovo raste, istaknuto je u saopštenju.