Kosjerci protiv spaljivanja otpada

15. Novembar 2017
Kosjerci protiv spaljivanja otpada

Ekološki pokret Kosjerića organizovao je protest protiv odluke Ministarstva građevinarstva, kojom je Titan cementara dobila dozvolu za izgradnju postrojenja za spaljivanje komunalnog otpada. Meštane Kosjerića u mirnoj šetnji podržali su i predstavnici lokalne vlasti, ali i Asocijacija udruženja malinara Srbije.

Kosjera 1

Foto–Marija Vranić

U varošici na Skrapežu gde pretežno žive od poljoprivrede i turizma – okupili su se i najmlađi i najstariji. Svi dobro znaju šta brane i protiv čega se bore.

Najmlađi kažu da se bore proti zagađenja prirode, jer kako navode više neće moći da gaje voće i povrće. Stariji meštani su na braniku zdravlja, pitajući se da li je pošteno da u penzionerskim godinama razmišljaju o iseljenju iz Kosjerića.

Pošteno nije prema budućim pokoljenjima u Kosjeriću, tvrde u Ekološkom pokretu, čije je zahteve da se ukine dozvola za izgradnju postrojenja podržalo više od 4.000 građana peticijom.

Kosjera 2

Foto–Marija Vranić

U ovoj situaciji mi bi našoj deci trebali da kažemo da napuste Kosjerić, ali to ne želimo. Svesni smo da imamo pravo na zdrabu životnu sredinu Iizato se protivimo, ističe Dalibor Vujić, predsednik Ekološkog pokreta Kosjerića. Nepravedno je i prema malini koja je jedna od glavnih kultura kosjerićkog kraja, pa se u borbi za zdravu sredinu i zdrav proizvod pridružila i Asocijacija malinara Srbije.

 

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije smatra da ovom odlukom nije ugrožen samo Kosjerić već čitava Zapadna Srbija. S obzirom da se od poljoprivrednih proizvođača zahtevaju određeni standardi  on smatra da je ugrožena proizvodnja maline i drugih kultura.

I lokalna samouprava koju je ministarstvo gradjevine zaobišlo izdavnjem dozvole uz svoje je meštane. Stav je jasan, sve što šteti Kosjercima ne može se sporovesti u delo na teritoriji opštine, dok je Ekološki pokret uputio tužbu ministasrstvu.

Kosjera 3

Žarko Đokić, predsednik opštine Kosjerić tvrdi da su predstavnici opštinske vlasti bili u Ministarstvu za zaštitu životne sredine i Ministarstvu infrastrukture i građevine  očekujući ipak pozitivan ishod po meštane.

Povlačenje odluke nadležnog ministrstva očekuje i Dalibor Vujić, predsednik Ekološkog pokreta Kosjerića smatrajući da su od materijalnih sredstava i ekonomije  važniji zdravlje i životi ljudi.

Iz pokreta navode da sličnih primera borbe ima i u komšiluku i da su Zeleni u Sloveniji uspeli da zatvore fabriku zbog sličnih ideja, ali da njihov cilj nije da se Titan zatvori.