Koze rentabilne i profitabilne

17. Jul 2016
Koze rentabilne i profitabilne

Najmanje 17 poljoprivrednika sa teritorije grada Užica koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo mogu do 28. jula da konkurišu za šest umatičenih alpskih koza koje će dodeliti Fondacija Ana i Vlade Divac i Grad Užice. Fondacija “Ana i Vlade Divac” izdvojila je milion dinara, a grad Užice 3 miliona dinara za razvoj kozarstva, s tim da će 300.000 dinara biti utrošeno za administracuju.

 

Osim šest umatičenih koza alpske rase starosti od deset do trinaest meseci potencijalni korisnici dužni su da kupe još dve umatičene koze iz istog gajilišta što je ukupno 104 umatičene koze, istakla je Sanja Janković, clanica Gradskog veća za poljoprivredu. Ona je nagovestila da će prednost prilikom dobijanja koza imati mladi poljoprivredni proizvođači, i oni koji se već bave kozarstvom, a osnovni kriterijum jeste registrovano poljoprivredno domaćinstvo. Poljoprivrednici koji dobiju donaciju moraju na stanju 2018. imati 16 ženskih koza (alpske umatičene koze se jare i dva puta godišnje).

Prijave se mogu preuzeti sa sajta Grada Užica http://www.graduzice.org/Konkurs___za_dodelu_koza-1-1-3523 i sajta Fondacije “Ana i Vlade Divac” http://www.fondacijadivac.org/Vesti/1241/JAVNI-POZIV-ZA-DODELU-BESPOVRATNIH-SREDSTAVA-NA-TERITORIJI-GRADA-UZICA—DIVAC-POLJOPRIVREDNI-FONDOVI.shtml, a konkurs traje do 28. jula ove godine.

Malo je poznato da je Srbija do drugog svetskog rata imala evidentiranih milion i osam stotina hiljada grla koza. Kozarstvo je bila veoma razvijena stočarska grana u predratnoj Srbji, ali je zakonskom uredbom držanje koza zabranjeno 1954. godine. Tadašnje vlasti obrazložile su ovu odluku objašnjenjem da su koze najveći uništivači šuma i rastinja i da ih po hitnom postupku treba uništtiti. Danas Srbija ima evidentiranih oko 100.000 grla koza za razliku od Francuske koja ih ima preko milion. Kod nas se koze čuvaju kombinovano, jer atmosferske prilike diktiraju boravak koza u stajama, odnosno na pašnjacima tokom proleća, leta i jeseni. U Srbiji se trenutno uzgaja domaća bela rasa ili alpino koza dok je sanskih veoma malo ili ih uopšte nema. Odgajivači koji se bave kozarstvom znaju da je ova životinja veoma rentabilna, jer domaća bela kratkodlaka koza ima dva jarenja godišnje i ona su uglavnom blizanačka. U vreme laktacije ona daje do 500 litara mleka što u vreme muže od 250 do 270 dana iznosi oko 2,5 litara dnevno ili 90 litara za mesec dana.

Koze su inače dobre majke pa je poznata izuzetna povezanost sa podmlatkom. Inače, kozje mleko je odlična sirovina za dobijanje prvoklasnih mlečnih proizvoda, a sir i drugi mlečni proizvodi spadaju u gastronomski delikates i traženi su i na svetskoj pijaci.

Krajnji cilj akcije je udruživanje proizvođača koza u zadrugu, proizvodnja kozjeg sira i brendiranje, jer je ova proizvodnja jako profitabilna, a cena kilograma sira 700-800 dinara.