Do kraja godine voda sa Vrutaka

24. Mart 2018
Do kraja godine voda sa Vrutaka

Ugovor vredan 310 miliona dinara za drugu fazu rekonstrukcije i dogradnje fabrike vode u Užicu, potpisan je u Vladi Srbije.  Ova investicija će omogućiti da do 70.000 Užičana do kraja godine ponovo stigne voda s akumulacije “Vrutci”.  Druga faza radova počeće sledeće nedelje, a po ugovoru radovi će trajati osam meseci tako da se završetak očekuje krajem godine.

Ugoor-PPV2-768x512

Radovi u drugoj fazi rekonstrukcije i dogradnje postrojenja za prečišćavanja vode “Petar Antonijević” u Užicu, podrazumevaju da se u proces prerade uvodi tehnologija filtriranja vode filterima sa aktivnim ugljem, koji potpuno eliminišu uticaj algi, čime će se omogućiti potpuno bezbedno korišćenje vode iz akumulacije Vrutci, a biće uspostavljen i sistem centralnog nadzora.

Gradonačelnik Tihomir Petković kaže da je izgradnja fabrike vode najvažniji projekat ove generacije Užičana, koji je sa 5, 5 miliona evra podržan republičkim sredstvima u cilju rešavanja problema vodosnabdevanja za buduće generacije, dodajući da je grad Užice za ovu namenu opredelio pola miliona evra.

“Verujem da ćemo u najkraćem roku, do kraja godine, završiti i moći ćemo da stanemo pred Užičane i kažemo im da je fabrika vode kompletna i da imaju sve što je potrebno za zdravu pijaću vodu, ne samo za sadašnje, već i za buduće generacije, jer je kapacitet fabrike vode veći od sadašnjih potreba”, istakla je ministarka Zorana Mihailović, dodajući da vlada čini sve da svi gradovi u Srbiji  imaju zdravu pijaću vodu.

Izrazila je očekivanje da će izvođač, kao i u prethodnoj fazi, radove završtiti u dogovorenom roku i kvalitetno.

Direktor “Jedinstva” iz Sevojna Mića Mićić je naveo da je ta kompanija spremna da završi projekat u celini.  “Nema razloga da projekat ne bude realizovan u roku, na vreme ćemo početi da radimo, imamo kapacitet za to i sledeće nedelje mogu da počnu radovi”, dodao je Mićić.
Od ukupne vrednosti radova u drugoj fazi koja iznosi 309,8 miliona dinara, oko 20 miliona dinara obezbediće grad Užice iz svog budžeta.

Podsećamo, prva faza radova sa ulaganjem od 400 miliona dinara, od kojih je 360 miliona obezbedilo Ministarstvo građevinarstva, realizovana je prošle godine.