Kredit za infrastrukturu

08. Februar 2018
Kredit za infrastrukturu

Kreditno zaduženje u iznosu od 150 miliona dinara sa kamatom do 1,5% bez grejs perioda, koji je izglasala većina odbornika Skupštine grada Užica biće utrošen za planirane infrastrukturne projekte tokom ove godine, čija ukupna vrednost dostiže iznos od oko 600 miliona dinara.  

Iz kredita 113 miliona dinara otići će za izgradnju i rekonstrukciju ulica i puteva, 5 miliona za izgradnju kišne kanalizacije u ulici Miloša Obrenovića, 20 miliona dinara za ogradu na aerodromu Ponikve, dok će sa 12 miliona dinara gradski budžet Užica pomoći izgradnju sportske sale u Sevojnu.

mijo 1

 

Uzimanjem kredita koristimo situaciju na tržištu novca, jer su povoljne kamate, a to je prilika da tokom ove godine isfinansiramo značajne projekte za građane Užica, kaže Miodrag Petković, gradski većnik za finansije.

Kaže  da su prošle godini vraćeni krediti za bazen i stadion, a da u julu ove godine na naplatu stiže poslednja rata kredita za kupovinu perona na Autobuskoj stanici.

Utegli smo i stabilizovali finansijsku situaciju u gradu, i dostigli nivo da nema neizmirenih obaveza, tvrdi Petković, dodajući da je na gradskom računu prosečno svakodnevno oko 200 miliona dinara.

 

On dalje objašnjava da je grad daleko ispod crvene linije kreditnog zaduženja, jer Zakon o javnom dugu daje mogućnost maksimalne zaduženosti u visini od 50% tekućih prihoda, a mi smo na nivou oko 15%, dodajući da su godišnji anuiteti za otplatu kredita iznad 6%, a isti zakon daje mogućnost da budu do 15%. Po oba parametra Užice je daleko ispod, cena novca je povoljna i omogućava završetak infrastrukturnih projekata, naglašava on.

U 2018. godini radiće se druga faza rekonstrukcije Fabike vode na Cerovića brdu čija vrednost je oko 300 miliona dinara, za šta je najveći deo novca (280 miliona dinara) obezbeđeno iz republičkog budžeta, dok će finansijska konstrukcija biti zatvorena sredstvima iz gradske kase.

Gradski većnik za finansije veruje da će tokom godine sa republičkog računa na gradski stići novca za još neke projekte, dodajući da će biti nastavljena ulaganja u objekat kasarne u Krčagovu koja je planirana kao sedište budućeg integrisanog Univerziteta.

Odluka o integrisanom Univerzitetu mora biti u skladu sa strategijom razvoja visokog obrazovanja na nivou čitave republike. U ranijem period taj koncept nije doveden do kraja, pa sada činimo sve što je u nadležnosti lokalne samouprave. Odluka jeste da ulažemo u taj prostor i stvaramo uslove za otvaranje fakulteta koji će obrazovati kadrove u profesijama koje su najpotrebnije tržištu rada, kaže Petković.

Podsećamo, budžet grada Užica za 2018.godinu projektovan je na iznos od dve milijarde i 750 miliona dinara što je oko 100 miliona više u odnosu na prošlu godinu.