Kroz partnerstvo “Udružimo se” do uređenja 18 javnih površina

Autor: uzice.rs
19. April 2021
Kroz partnerstvo “Udružimo se” do uređenja 18 javnih površina

Privode se kraju radovi započeti prošle godine na 18 projekata u okviru Užičkog programa lokalnog partnerstva „Udružimo se“. Dobar primer je saradnja grada i  stanara Ulice Riste Tešića i velikog broja građana potvrđuje Vesna Aćimović Panić.

 

„Okupili smo se, udružili, ujedinili, organizovali, sve nas je spojio isti cilj, a to je očuvanje parka na Dovarju. Trudićemo se da ulepšamo ovaj prostor, u planu imamo i izradu murala na jednom potpornom zidu koji već postoji, kao i sađenje raznih sadnica cveća i uređenje eksterijera. Nadamo se da ćemo i u budućnosti nastaviti saradnju sa građanima i gradskom upravom.”


Kroz program „Udružimo se“ meštani ulice Riste Tešića na Dovarju će dobiti pešačku stazu i prateći mobilijar, objasnio je Nikola Maksimović direktor JP Užice razvoj, očekujući da će radovi vredni oko milion dinara biti kompletirani početkom ove sedmice.  Izvršen je iskop, nasuta podloga i sada je u toku asfaltiranje pešačke staze u dužini od 210 metara. Gledali smo da se svi radovi urade kvalitetno, postojeće zelenilo i drveće nismo dirali, a pored staze biće postavljene klupe i prateći mobilijar, rekao je on, dodajući da se u okviru programa “Udružimo se” narednih dana očekuje završetak još jedne pešačke staze u Sevojnu, kao i završetak igrališta na Zabučju,  gde će se postaviti multifunkcionalne sprave. Tim radovima biće komletirani svi projekti koji su planirani u okviru akcije „Udružimo se“ za prošlu godinu.


“Od same situacije na terenu zavisi i rok za završetak radova, ali ono što je najvažnije je da se celokupan posao odradi kvalitetno i do kraja”, rekao je Miodrag Petković član Gradskog veća za budžet i finansije.

On je podsetio da je ceo koncept započet 2019. godine sa budžetom od 5 miliona dinara kada je podržano 12 inicijativa sugrađana za uređenje javnih površina u njihovom neposrednom okruženju. Prošle godine od ukupno 31 prijave, krenulo se u realizaciju 18 projekata uređenja javnih površina.

„Važno je istaći da se ceo koncept zasniva na idejama i predlozima naših građana, sve se finansira sredstvima iz budžeta Grada i to po osnovu poreza na imovinu. Prošle godine smo na raspolaganju imali 14,5 miliona dinara, 10 miliona dinara je od poreza na imovinu – gradskih sredstava, a 4,5 miliona dinara smo dobili podršku u okviru programa Reforma poreza na imovinu od strane Švajcarske vlade.”

Ovogodišnji poziv biće raspisan krajem maja meseca uz budžet od 10 miliona dinara. Biće podržani projekti na teritoriji celog grada, i u seoskim i prigradskim mesnim zajednicama i u samom gradu. Građani će, kao i do sada imati tehničku podršku gradskih službi i Javnog preduzeća „Užice razvoj“ pri izradi projekata i njihovoj kasnijoj realizaciji.